23 Nisan 2024 Salı

Vaftizci Yahya’nın Başının Kesilmesinin Anma Ayinleri

Her yıl 29 Ağustos’ta gerçekleştirilen, Şerefli Öncü Peygamber, “Vaftizci Yahya”nın Başının Kesilmesinin Anma Ayini, Mersin ve Hatay’daki Ortodoks Kiliselerinde cemaat üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Tanrı Yasası için Temiz Bir Kurban Oldu

Eski Ahit’in son peygamberi çölde haykıran ses, mucizevi bir doğumla kısır bir kadın olan Elizabeth’ten doğan Yahya Peygamber doğruyu ve haklıyı söyleyip savunduğu için dramatik bir oyunla başı kesilerek şehit edildi. Tanrı yasası için temiz bir kurban oldu.

Bu yıl 29 Ağustos gününün Pazar gününe rastlaması nedeniyle Mersin Ortodoks Kilisesi’nde kalabalık bir halk katılımı ile bu acı olay yapılan ayinle anıldı. Mersin Ortodoks Kilisesi Pederi İspir Teymur, bu elim olay hakkında vaaz verdi.

İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi’ndeki Ayini Peder Yusuf Nicholas Papasoğlu, Antakya Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesindeki Ayini Pederler Dimirti Doğum ile Can Dellüller, Altınözü/Sarılar Mahallesi Aziz Georgios Rum Ortodoks Kilisesi’ndeki ayini Pederler Cebrail Kuşoğlu ile Abdullah Papasoğlu, Arsuz Aziz Yuhanna Rum Ortodoks Kilisesi’ndeki Ayini de Peder Dimitri Yıldırım yönetti.

Anma Ayinlerinde, Kutsal Kitap’tan Vaftizci Peygamber Aziz Yahya’nın başına gelen elim olaydan kesitler okundu ve hep birlikte dualar edildi.

Vaftizci Yahya’nın Başı Tepside Getirildi

Büyük Hirodesin oğlu Galile Valisi Hirodes Antipas karısını haksız yere boşayıp, ölen kardeşi Filippos Antipas’ın kapısı Herodia ile evlenmek ister. Vaftiz Yahya buna karşı çıkar ve kardeşinin karısıyla evlenmesinin Tanrı yasasına aykırı olduğunu ve bunun caiz olmadığını haykırır. Galile Valisi doğum günü kutlaması düzenler ve birçok üstdüzey yönetici ve valileri davet eder. Bu davette Herodia’nın kızı Salome davetliler önünde şuh bir şekilde dans eder ve Vali Herodes’in beğenisini kazanır. Kıza “Dile benden ne dilersen” der. Kız ise annesinin telkinleriyle hapiste bulunan Vaftizci Yahya’nın başını bir tabak içinde ister. Vali Hirodes bu isteğe çok üzülür ama davetliler önünde verdiği sözden geri dönemez ve Vaftizci Yahya’nın başını kestirir. Bir tepsi içinde dans eden Salome’ye getirir. Bu dramatik şehit edilme olayı her yıl 29 Ağustos günü bütün Ortodoks Kiliseleri’nde anılır.

Kutsal Ortodoks Kiliseleri’nde bu elim olaya saygı olarak bugün oruç tutulur ve dini nikah icra edilmez. Halk arasında ise geleneksel olarak 29 Ağustos günü bu acı ve dramatik olaya saygı olarak evlerde hiçbir şekilde bıçak ile bir şey kesilmez. (SAT-7 TÜRK/HATAY-MERSİN)

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi