20 Nisan 2024 Cumartesi

Meryem Ana’nın Göğe Yükselişi Bayramı Patrik Sahak II’nin Riyasetinde Kutlandı

Türkiye’nin tek Ermeni Köyü olan Vakıflı Meryem Ana Kilisesi’nde, “Verapokhum Surp Asdvadzadzin’ Meryem Ana’nın Göğe Yükselişi Bayramı düzenlenen ayinle kutlandı.

Koronavirüs salgını dolayısıyla alınan tedbirler ışığında Türkiye Ermenileri Patriği Sahak II. Maşalyan’ın katılımıyla kutlanan bayram ayininde ilahiler okundu ve dualar edildi.

Verapokhum Surp Asdvadzadzni (Meryem Ana’nın göğe yükselişi) Yortusu Ermeni Apostolik kiliselerinde coşkuyla kutlandı.

Ermeni kilisesinin 5 büyük bayramından 4.sü olan Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Yortusu, 16 Ağustos Pazar günü, din görevlisi bulunan kiliselerde, koronavirüs önlemleri dahilinde coşkuyla kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Hatay Vakıflıköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi’ndeki Kutsal Sunu ayinine riyaset etti.

Kilisenin isim günü de olması sebebi ile, geleneksel olarak, her yıl yurt dışından ve yurt içinden yüzlerce kişinin katıldığı, harisa (hırisi, keşkek) şenlikleri ve kutsal sunu ayini, bu yıl koronavirüs sebebi ile, normale göre az sayılabilecek katılımla gerçekleşti.

Patriklik Makamına bağlı, Hatay ve çevresi din görevlisi Peder Avedis Tabaşyan’ın gerçekleştirdiği Kutsal Sunu Ayininde, sunaktaki yardımcıları, astdiyakonlar Ğazar Sabuncu ve Arda Pınarcı ile, kıdemli okuyucu Aren Kuş oldular. İlahileri Peder Şirvan Mürzyan, kıdemli okuyucu Artür Bağdasaryan, kilisenin okuyucuları, Yusuf Tabaş ve Misak Hergel seslendirdiler.

Rabbin sofrasında komünyon dağıtımının ardından Patrik Sahak II, Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe Vaazında özetle şöyle dedi;

“Bu bayramda İnanımızın özetini kutluyoruz. Vaftiz edilen çocuklar için, Vaftiz babası, İman, Ümit ve Sevgi ister, niçin? Çünkü bu dünyada bunlarla yaşamımızı sürdürürüz, bunlarla yaşamımız anlam kazanır. İsa Mesih çevresindekilere sordu “kim benim annem, babam, kardeşim?” ” Her kim Tanrı’nın sözünü dinler ve yaparsa işte benim annem, babam, kardeşim odur.”

Böylece İsa Mesih bize büyük bir umut verdi, O’nun sözlerini dinler ve uygularsak, O’nun annesi, babası, kardeşi, kızkardeşi olabiliriz. Peki öyle olursak ne olacak? İşte bu bayramda kutladığımız şey olacak. Meryem Ana öldüğünde, uykuya daldığında O’nu kayaya oyulmuş bir mezara koydular, İsa’nın öğrencilerinden biri O’nu görmeye yetişemedi, diğerleri yüzünü son bir kez görmesi için mezarı açtılar, kayayı ittiklerinde tıpkı İsa Mesih’te olduğu gibi mezar boştu. İsa Mesih annesini yanına, göğe almıştı. Ermeni kilisesi de bu olayı “Verapokhum Surp Asdvadzadzni” yani Meryem Ana’nın göğe yükselişi yortusu olarak kutluyor. Evet geleneksel olarak üzümü kutsuyoruz ancak bu bayramın ismi “üzüm bayramı” değildir. Madem ki İsa Mesih Annesini ölümde terk etmedi, işte aynı şeyi bize yapacak. İsa Mesih dedi, “Diriliş ve yaşam benim, bana inan eden ölse de yaşayacak.” “Ölümün ve ölüler diyarının anahtarı bendedir.” ” Yol, yaşam ve hakikat benim.”

İşte bu gerçekten yola çıktığımızda, O’na iman edip, sözlerini dinleyip, uyguladığımızda, umudumuz, İsa Mesih olduğunda, bizler de İsa Mesih’in annesi, babası, kardeşi, kız kardeşi olacağız.”

Vaazın sonunda, Türkiye Ermenileri Patriklik makamına bağlı, Hatay bölgesi din görevlisi Peder Avedis Tabaşyan’ı bölge gösterdiği hizmetlerinden, sadece Ermeni cemaati değil, bölgedeki tüm Hristiyan cemaatler tarafından övgü ile söz edilmesinden dolayı, “LANÇAHAÇ” ( Haç-Madalyon ) ile ödüllendirdi. Ayrıca Vakıflıköy halkından, köyün akil insanlarından, kiliseye okuyucu olarak hizmet eden Misak Hergel’i de “kıdemli okuyucu” (uraragir tıbir) mertebesine yükseltti.

Bu törenlerin ardından kortej halinde kilise bahçesine çıkıldı, burada önce üzüm, sonra da 7 kazan harisa dualar eşliğinde Kadasetli Sahak II eliyle kutsandı sonrasında halka dağıtıldı.

Tören Patrik Hazretlerinin, gelecek yıl daha iyi şartlarda, hastalıklardan kurtulmuş şekilde buluşma dileği ile son buldu. Daha sonra kilise salonuna geçen Kadasetli Sahak II, burada tebrik ve ziyaretleri kabul etti.

Samandağ Kaymakamı Murat Kütük, İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural, Samandağ Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ömer Karterer, Vakıflıköy’e ziyaretinden dolayı Patrik hazretlerine teşekkürlerini sundular.

Kadasetli Sahak II, Hatay Vakıflıköy’de, Resmi Ziyaretlerde Bulundu

Hatay Valisi Rahmi Doğan ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı, Doç. Dr. Lütfü Savaş’ı makamlarında ziyaret eden Kadasetli Sahak II, daha sonra Necmi Asfuroğlu arkeoloji müzesini gezdi. Kadasetli Patrik Sahak II’nin bu ziyaretlerinde, Anadolu Kiliseleri Din görevlisi Peder Avedis Tabaşyan, Peder Şirvan Mürzyan , Vakıflıköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, Cem Çapar ve köyün muhtarı Bedros Kartun eşlik ettiler. 

Valilik Makamında gerçekleşen ilk ziyarette Vali Doğan, “Meryem Ana Yortusu” için Hatay’da bulunan Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’nin bayramını kutlayarak, sahip olduğu kültür ve inanç farklılıklarını bir zenginliğe dönüştürmeyi başaran üç semavi dinin mensuplarının barış, sevgi ve huzur ortamında bir arada yaşadığı Hatay’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  

Hatay’daki barış ve kardeşlik ortamına dikkat çeken Vali Doğan, “Kan ve gözyaşının eksik olmadığı komşu coğrafyalara inat, Hatay’ın farklı dinler ve kültürlerdeki inananlarıyla çok özel bir il, Hatay halkının bu müstesna birlikteliğini sonsuza kadar koruyacağına olan inancınım tam, asırlardır mevcut olan bu mozaiğin yaşatılmasında emeği geçen tüm kanaat önderlerine teşekkür ederim” dedi.

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II ise, nazik kabulünden dolayı teşekkür ettiği Vali Doğan’ı 16 ağustos Pazar günü kutlanacak olan Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Yortusuna davet ederek, hoşgörü ve kardeşlik şehrinin takımı Hatayspor’un Süper Lig’e çıkmasından dolayı tebrik etti.

Ziyareti Büyükşehir Belediye Başkanı, Doç. Dr. Lütfü Savaş sosyal medya hesabı Twitter’dan paylaştı.

“İlimize birtakım ziyaretler gerçekleştirmek üzere gelen Türkiye Ermenileri 85. Patriği II. Sahak Maşalyan ve beraberindeki heyete nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederim.”

Vakıflıköy’de Geleneksel “Tuz Kutlaması” Töreni

Kadasetli Patrik Sahak II riyasetinde 15 Ağustos 2020, Cumartesi akşamüstü Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Yortusu ve Vakıflıköy S. Asdvadzadzin Kilisesi’nin isim günü vesileleriyle geleneksel “Tuz Kutsama” töreni gerçekleştirildi.

Törenlere Peder Avedis Tabaşyan’ın yanı sıra Peder Şirvan Mürzyan, Astdiakoslar Ghazar Sabuncu, Arda Pınarcı ve Yetkili Okuyucu Artür Bağdasaryan katıldılar.

Gerçekleştirilen “Akşam Duaları”nın ardından Kilise avlusunda “Tuz Kutsama” töreni gerçekleştirildi. Bu tuz gece yakılacak yedi kazanda pişirilecek olan geleneksel “Harisa”ya (keşkek) ilave edilecek.

Daha sonra, Patrik Hazretleri kapının girişine yerleştirilmiş olan “Goçnag”ı (çağrı gongu) kutsayarak ilk kez çaldı.

Törenler Patrik Sahak II’nin “Bahbaniç” duasıyla son buldu.

Vakıflıköy’de “Harisa” kazanları Kadasetli Sahak II’nin Duaları ve Eliyle Yakıldı

Meryem Ana’nın Göğe Yükselişi Yortusu vesilesiyle, her yıl gerçekleşen, tuz kutsaması, harisa kazanlarının yakılması, üzüm kutsanması törenleri, koronavirüs tedbirleri sebebi ile, az sayıda katılımla buruk bir şekilde yaşansa da geleneğin sürdürülmesine devam edildi. Her yıl düzenlenen eğlenceler olmasa da kazanlar köy halkının katılımı ile, Kadasetli patrik Sahak II’nin dualarının ardından, ilk ateşi kendisinin çakması ile yakıldı.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi