20 Nisan 2024 Cumartesi

Validebağ Korusu’na İş Makineleriyle Girildi

İstanbul Anadolu Yakası’nın en büyük doğal yeşil alanlarından Validebağ Korusu’na sabahın erken saatlerinde Üsküdar Belediyesi’ne ait iş makineleri girdi. Koruya gelen belediye çalışanları, bölgeye moloz ve kum döktü. Mahalle halkının direnişi ve mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı sonrasında proje durmuştu.

İstanbul Anadolu Yakası’nın en büyük doğal yeşil alanlarından Validebağ Korusu’na bu sabah erken saatlerde bir kez daha iş makineleri girdi. Koruya gelen belediye çalışanları, bölgeye moloz ve kum döktü. Bölgedeki gönüllüler, iş makinelerinin koruya girdiğini belirtirken, 1. derece sit alanı olan Validebağ Korusu’nun uzun zamandır imara açılmaya çalışıldığını öne süren gönüllüler ile belediye çalışanları arasında arbede yaşandı.

İstanbul Üsküdar’daki Validebağ Korusu’na sabahın erken saatlerinde iş makinelerinin moloz ve kum dökmesi başta gönüllüler olmak üzere sosyal medyada da büyük tepki çekti. Bölgenin uzun zamandır imara açılmaya çalışıldığını öne süren gönüllüler ile belediye çalışanları arasında yaşanan gerilim sonrası Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’den de açıklama geldi. Türkmen, “Yapılan çalışma; betonlaşan, yürümeyi imkansız kılan yolun doğal toprakla düzenlenmesidir, halkımızın talebidir” dedi.

Sosyal Medyanın Gündeminde

Üsküdar’da yaşanan gerilim sosyal medyaya da yansırken, çok sayıda kullanıcı belediyenin vatandaşların açıklamalarını dikkate almadan böylesi bir hamlede bulunmasına tepki gösterdi. Yapılan yorumlar sonrası “#validebağadokunma” etiketi Twitter’dan kısa sürede gündem konusu oldu.

İstanbul Planlama Ajansı’na Göre 1. Derece Doğal Sit Alanı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan İstanbul Planlama Ajansı’nın Validebağ Korusu Politika Belgesi’nde yer alan bilgilere göre, Validebağ Korusu 35,4 hektarlık büyüklüğü ile Anadolu Yakası’nın en geniş yeşil alanlarından birini oluşturuyor ve 1. Derece Doğal Sit alanı. Koruda Kültür varlığı olarak tescil edilmiş 11 yapı bulunmaktadır.

18.yy’dan günümüze sayfiye yeri olarak saray, yetimhane ve sanatoryum işlevleri barındırmış, günümüzde sağlık, eğitim ve rekreasyon hizmetlerinin yanı sıra İstanbul’un önemli doğal alanlarından, kültürel peyzaj odaklarından birisidir. Adile Sultan Kasrı ve Abdülaziz Av Köşkü gibi tescilli binalar nedeniyle tüm parsel kültür varlığı olarak tescil edilmiştir.

Politika belgesine göre, 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları 2020’de İBB meclisince, 2021’de Çevre Bakanlığı tarafından onaylandı. Bu plana açılan davada mahkeme 23.06.2021’de yürütmeyi durdurma kararı verdi. Korunun plansız durumda olduğu belirtildi. Belgede, Millet Bahçesi Projesi ile ilgili de bilgiler yer alıyor. İBB Park Bahçeler ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan Validebağ Korusu Millet Bahçesi Projesini uygun bulan kararı (2018) ve İstanbul 6 No. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararının 23/06/2021’de yürütmesi durduruldu.

Validebağ Korusu’nun sınırları içerisinde iki adet acil toplanma alanı ve üç adet acil barınma tesisi de bulunmaktadır.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi