24 Nisan 2024 Çarşamba

Van, Ahtamar Adası’ndaki Surp Haç Ermeni Kilisesi’nde 9. Ayin

Ermeni Apostolik Kilise takviminin beş büyük bayramından biri olan Surp Haç Yortusu’ndan 1 hafta önce, bu yortu sebebiyle, 05 Eylül Pazar günü, Van Ahtamar Surp Haç Kilisesi’nde 9.Ayin gerçekleştirildi.

Yılda bir kez ayin gerçekleştirilebilen kilisedeki ayine bu yıl Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’nin rahatsızlığından dolayı katılamayışı sebebi ile Türkiye Ermenileri Patrikliği Ayinlerden Sorumlu Müdürü Başrahip Tatul Anuşyan riyaset etti.

Bu yılki ayinde görev alan kafilede Rahip Şınork Donikyan, Rahip Hovagim Serovpyan, Kıdemli Peder Dırtad Uzunyan, Pedder Şahen Uhanyan, Patrikliğin ruhani eğitim alanları, diyakoslar, astdiyakoslar ve Patriklik Armaş Korosu üyeleri bulundular.

03 Eylül Cuma günü yola çıkan kafile aynı gün Van’a vardı.

Başrahip Tatul Anuşyan, 04 Eylül Cumartesi günü, Rahip Hovagim Serovpyan refakatinde Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’i makamında ziyaret etti. Samimi bir ortamda geçen ziyarette Vali Bilmez ziyaretçilere “hoş geldiniz” derken, Pazar günü gerçekleşecek ayinde kolaylıklar diledi ve bu yıl da ayinin gerçekleşecek olmasından dolayı duyduğu mutluluğu belirtti. Başrahip Anuşyan da Vali Bitmez’e, Patrik Kadasetli Sahak II’nin özel selamlarını iletti. Ayrıca gösterdiği yakınlıktan dolayı da teşekkürlerini sundu.

Ahtamar Adası Surp Haç Kilisesi’nde 05 Eylül Pazar günü, Rahip Şınork Donikyan eli ile Surp Badarak (Kutsal Sunu Ayini) gerçekleşti. Rahip Hovagim Serovpyan, Patrikliğin ruhani eğitim alanları, diyakoslar, astdiyakoslar ve okuyucular Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. İlahileri Kıdemli Peder Dırtad Uzunyan ve Peder Şahen Uhanyan, Patiklik Armaş Korosu üyeleri, Diyakos Edvin Galiboğlu’nun şefliği ve orgu eşliğinde seslendirdi.

Başrahip Tatul Anuşyan’ın riyaset ettiği ayinde, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Van İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, Gevaş Kaymakamı Hamit Genç de hazır bulundular.

Günün vaazını Başrahip Tatul Anuşyan Ermenice ve Türkçe olarak verdi. (Yuhanna 3:19 Dünyaya Işık geldi ama insanlar karanlığı sevdiler) sözü üzerine konuşan Başrahip Anuşyan özetle Işığın öneminden söz ederken, Rab İsa Mesih’in dünyanın ışığı olduğunu, insanlar için de bu ışıkla aydınlanmış olmanın değerini dile getirdi. İsa Mesih’in ışığını takip etmenin, inanlılar için aydınlık bir yol olacağını ekledi ve, “İsa Mesih’in ışığı hakikattir, onun içinde asla karanlık olmaz ve O varlığıyla hayatımızı doldurur” dedi.

Vaazın ardından “Kutsal Ekmek” Kominyon dağıtımına geçildi.

Sonrasında Kilise ataları ve tüm Rab’de uyuyanlar için Hokehankisd duaları okundu. Rab’bin duası ile Kilise içindeki ayin son buldu.

Daha sonra “Antasdan” duaları için kortej halinde dışarı çıkıldı. Burada da geleneksel olarak dünyanın dört yönüne dönülerek Başrahip Tatul Anuşyan tarafından kutsandı.

Törenlerin son bulmasının ardından Vali Bitmez ve Başrahip Anuşyan birlikte basın mensuplarına konuştular. Bu yıl da törenlerin gerçekleşmesinden dolayı mutluluklarını belirttiler. Gelecek yıllarda da bu törenlerin gerçekleşmesi dileğinde bulundular.

Surp Badarak (Kutsal Sunu Ayini), Türkiye Ermenileri Patrikliği’nin Facebook sayfasından canlı olarak yayınlandı.

Hristiyanlar, Aşırılık Yanlısı Olarak Damgalanabilir

Christian Concern, hükümetin yayınladığı ‘aşırılık’ tanımına göre Hristiyanların aşırılık yanlısı olarak damgalanma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Aşırılık,...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde Paskalya Kermesi

Paskalya Bayramı hazırlıkları sürerken, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde de geçtiğimiz hafta sonu “Paskalya Kermesi” düzenledi. Pazar Ayini...

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi