20 Nisan 2024 Cumartesi

Van, Akhtamar Adası’ndaki Surp Haç Ermeni Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Van, Akhtamar Adası’ndaki Surp Haç Ermeni Kilisesi’nde Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyasetinde Kutsal Sunu Ayini (Surp Badarak) yapıldı. Patrik Sahak II, resmi ziyaretlerde bulundu.

Van, Akhtamar Adası’nda 4 Eylül 2022 Pazar günü, tarihi bir an daha yaşandı. Adadaki Surp Haç Ermeni Kilisesi’nde, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. riyasetinde 10. kez Kutsal Sunu sunuldu. Kutsal Sunu, Adalar din görevlisi Üstrahip Harutyun Damadyan eli ile sunuldu. Samatya Surp Kevork Kilisesi’nden diyakoslar Haçik Sarılı ve Alen Nergis astdiyakoslar Ğazar Sabuncu ve Garabed Yontan, kıdemli okuyucular Burak Göçer ve Şant Çevik Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. Günün İncil okuma parçasını Astdiyakos Garabed Yontan okurken Kutsal Kase’yi diyakos Haçik Sarılı getirdi. 


Patrik Vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan, Ayinlerden sorumlu müdür kıdemli Peder Dırtat Uzunyan, kıdemli Peder Kevork Çınaryan, Ermenistan’dan gelen Peder Yeğişe, Peder Viken, Samatya Surp Kevork Kilisesi Vakfı Başkanı Yesai Demir, bazı vakıf yöneticileri, yurt içi ve yurt dışından kalabalık inanlıların hazır bulunduğu ayinde, ilahileri, Samatya Surp Kevork Kilise Korosu üyeleri, Şefleri Sevan Agoşyan yönetiminde ve orgu eşliğinde seslendirdiler. 


Kutsal Sunu sırasında Patrik Hazretleri Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;
”Sevgili kardeşlerim Van gölünün Akhtamar Adası’nın Surp Haç Kilisesi’nden hepinizi selamlıyorum. Yıllık ibadetimizi yapmak için dünyanın her tarafından buraya geldik, Tanrı’ya şükrediyoruz. Gerçekten bu ada ve bu Kilise hem bu il için hem Türkiye için büyük önem arzetmekte.

Bu gibi tapınaklar, kiliseler korunmalı, insanlık mirası olarak aktarılmalı çünkü bu her ülkenin en büyük zenginliğidir.

Şimdi biz buraya gelmekle ne yaptık? Niçin geldik? Her yıl Van’a gelen turist niçin bu adaya geliyor? Niçin bu kiliseye geliyor? Bu kiliseye geldiklerinde ne buluyor? Niçin önemli bu kiliseler? Yeniliği ve modernliği seven insanın, bu eserlerle, tarihi kalıntılarla, kemiklerle bağı ne? Ne arıyor insan geçmişinde? Çünkü bu bize diyor ki, siz kökleri olan varlıklarsınız, sizin kökleriniz var, bir geçmişiniz var. Sonra, insanın içinde garip bir çelişki vardır, insan, hayatının en büyük gerçekliğinden hep kaçar ama o kaçtığı gerçeklik, kendisini gizemli bir şekilde kendisine çeker. Nedir hayatımızda en kaçtığımız, korktuğumuz, görmek, duymak istemediğimiz gerçeklik, hiç kimsenin inkar edemiyeceği gerçeklik. Ölümlülüğümüz bizim.

Ben size söyliyeyim, bu kubbelerin altında cevap vardır, yeter ki işitecek kulaklarımız olsun bizim.

Bunu sorduğumuzda işte mabedin içindeki ruh kendisini hissettiri ve der ki; sen et, kemik, sinir, kas değilsin, senin içinde ölümsüz bir ruh var. İnsansın, Tanrı benzeyişinde yaratılmışsın. Eğer dinleyebilirseniz sesi, bu mabed size onu söyleyecek.

Surp Badarak’ımızı yaptık, duamızı ettik, Tanrı kabul etsin dualarımızı, sağ salim evlerimize varalım, gelecek yıl burada bu kutsal ayini yapmaya Tanrı nasip etsin, hepimize sağlık versin, dünyaya esenlik huzur getirsin. Tanrı hepinizi kutsasın. Amen.”

Vaazların ardından Rab’bin Duası okundu. Toplu tövbe edilmesinden sonra Rab’bin Sofrası’na (Hağortutyun) geçildi. Kutsal Sunu’nun sonunda Ermeni Kilisesi’nin, özellikle Akhtamar Katolikosluğu’nun merhum hizmetkarları, Surp Haç Kilisesi’ni inşa ettiren Kral Gagik Ardzruni, kilisenin mimarı Keşiş Manuel, Akhtamar’da hizmet eden Tüm Ermeni Katolikosları, Akhtamar Katolikosları, bu manastırın tüm rahipleri, Van ruhani önderlik bölgesinin tüm imanlı cemaat üyeleri ve tüm Rab’de uyuyanlar, Ayin-i Ruhani (Hokehankisd) duaları ile anıldılar. Daha sonra kortej halinde kiliseden çıkıldı ve bahçede “Antasdan” töreni düzenlendi. Burada Dünyanın dört yönünün sembolü olarak dört yöne dönülerek “Antasdan” duaları okundu, inanlılar ilahileri hep birlikte seslendirdiler. Ardından kilisenin çan kulesinin altına geçildi, burada Patrik Hazretlerinin son kutsaması ve Rab’bin duası ile tören son buldu. Tören sonunda Patrik Hazretleri ve din adamları ellerindeki beyaz güvercinleri uçurdular. Ardından toplu fotoğraf çekildiler. 

Van Valisi’ne Ziyaret 

Patrik Kadasetli Sahak II. Akhtamar Surp Haç Kilisesi’ndeki ayinin ardından, patrik vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan ve Van Kültür Turizm müdürü Erol Uslu ile birlikte Van Valiliğine geçerek Vali Ozan Balcı’ya nezaket ziyaretinde bulundu. Patrik Hazretleri’ni Valilik girişinde karşılayan Vali Balcı “hoşgeldiniz” dedikten sonra odasına geçildi. Burada Vali Balcı, salgının ardından ilk kez kalabalık inanlılarla birlikte Akhtamar Surp Haç Kilisesi’ndeki geleneksel ayinin gerçekleşmesinden dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. 

Patrik Hazretleri de öncelikle, Vali Balcı’ya yeni görevinde başarılar dilerken, aynı zamanda kendisinin de, bu yılki geleneksel ayine yurt içinden ve yurt dışından oldukça kalabalık katılım olmasını sevindirici bulduğunu belirtti. Patrik Hazretleri ayrıca, gösterdikleri misafirperverlikten, törenin gerçekleşmesi için sağladıkları kolaylıklardan dolayı teşekkürlerini iletti. Vali Balcı ve Patrik Hazretleri günün anısına birbirlerine hediye verdiler. Buluşma karşılıklı iyi dileklerle son buldu.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi