25 Nisan 2024 Perşembe

Vatikan, Barış Güçlerine Yönelik Saldırıları Kınadı

Başepiskopos Gabriele Caccia, Mali’nin merkezinde barış güçlerinin öldürülmesi nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu’na (MINUSMA) ve Senegal’e başsağlığı dileyerek adalet çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Daimi Gözlemcisi, üç Senegalli barış gücünün ölümüne ve beş askerin yaralanmasına yol açan patlamanın ardından açıklama yaparak, ‘‘Vatikan, BM barış güçlerine yönelik tüm saldırıları kınıyor ve faillerin adalet önüne çıkarılması çağrısında bulunuyor’’ dedi.

2013 yılında kurulan MINUSMA, 168 barış gücü askerini kaybetti. Başepiskopos Caccia, Papa Françesko’nun barışı sağlamak, hukukun üstünlüğünü inşa etmek ve kalkınmanın tohumlarını atmak için yetkililere destek vermek üzere Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Güney Sudan’ı ziyaret ettiğini hatırlattı.

Çatışmaların Çözümünde Siyasetin Rolü

Başepiskopos, çatışmaların çözümünde siyasetin önceliğine ve uygun bir siyaset anlayışı geliştirme ihtiyacına ilişkin önerilerde bulundu. 

Kadınların Rolü

Daimi Gözlemci ayrıca, toplumların inşasında kadınların büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Papa Françesko’nun sözlerini hatırlatarak, ‘‘Kadın barış güçlerinin sayısını ve etkisini artırmak, toplumların dönüşümünde önemli bir etkiye sahip’’ dedi.

Başepiskopos Caccia, sivil halkın zarar görmemesinin barışı koruma operasyonlarında en önemli endişe olduğunu söyledi. Barışı koruma operasyonlarını istikrarın anahtarı olarak nitelendiren Başepiskopos, ‘‘Barışı kendimiz inşa edemeyiz. Sivil toplum üyeleri de dâhil olmak üzere, barışın inşası, herkesin bir görevi ve çabası olmalıdır’’ dedi. Başepiskopos Caccia, ayrıca farklı kültürler arasında diyalog ve hoşgörü çağrısında bulundu.

Hayatını Kaybeden Barış Güçleri İçin Duyulan Minnettarlık

Başepiskopos Caccia, görev sırasında hayatını kaybeden tüm barış güçleri için duyduğu üzüntü ve minnettarlığı dile getirerek, ‘‘Fedakârlıkları, uluslararası barışı koruma ve sahadaki personelin güvenliğini sağlama konusunda bizleri teşvik etmeli’’ dedi. (Vatican News)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi