20 Nisan 2024 Cumartesi

Vatikan, Geleceğimizi Kurtarmanın Anahtarı Olarak İş Birliğini Vurguladı

8 Haziran tarihinde kutlanan özel bir gün olan Dünya Okyanus Günü’nde Papalık Bilimler Akademisi (PAS), okyanusların ve geleceğin kurtarılmasına dair çözümler paylaşmak için dünyanın dört bir yanından uzmanları bir araya getiren bir günlük konferans düzenledi. 

Papalık Bilimler Akademisi ile İtalya’nın Stazione Zoologica Anton Dohrn araştırma enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen toplantı, okyanusları kurtarmak için olası çözümleri paylaşmayı ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma için Okyanus Bilimleri 10 Yılı’na (2021-2030) katkıda bulunmayı amaçlıyor. 

Tehlike Alarmı Çalıyor

Papalık Bilimler Akademisi, denizler ve okyanuslar üzerindeki insan etkisinin günümüzde her zamankinden daha fazla hissedildiği konusunda uyarıda bulundu. Dünya nüfusunun yüzyılın sonuna kadar 11 milyar kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle, dünyanın korunması, yenilenebilir enerji üretimini ve okyanusların sağladığı mineral kaynaklarını garanti altına alacak sürdürülebilir uygulamalar bir an önce hayata geçirilmelidir.

Papa Françesko’nun ‘Laudato Si’ ansikalinden esinlenilen Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma için Okyanus Bilimleri 10 Yılı, 2021’de başladı ve Birleşmiş Milletler 2030 Gündemi’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini karşılamayı hedefliyor.

Denizlerin ve okyanusların mevcut durumunun, insanlığın geleceğinin ve ortak iyiliğin nasıl korunacağın tartışıldığı toplantıya deniz biyologları, okyanus bilimcileri, ekonomistler, kültürel ve dini liderler ile bu alanlarda görev yapan kurumların temsilcileri katıldı.

İş Birliği Gerekiyor

Papalık Bilimler Akademisi Başkanı Profesör Joachim von Braun, okyanusların kirlilik, canlıların tükenmesi ve kıyı bölgelerine verilen zarar nedeniyle ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu belirtti. Ekonomik ve teknolojik değişim konusunda uzman olan Profesör von Braun, ülkeler arasında iş birliğinin gerekli olduğunu ve okyanus sularının, balıkçılığın ve madenciliğin kullanımını düzenleyen bağlayıcı kurallara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Papa Françesko, hasta bir dünyada sağlıklı yaşamanın mümkün olmadığını söyledi. Tüm insanlığın deniz kaynaklarının kullanımında sürdürülebilir büyüme için çalışması gerektiğini belirten Papalık Bilimler Akademisi, ‘‘Denizleri ve okyanusları anlamaya, korumaya ve öğrenmeye çalışmak herkesin önceliği olmalıdır. Denizler ve okyanuslar geleceğin uluslararası siyasetinde ve ulusal gündemlerinde kilit bir tema olacak. Çocuklarımızın ve torunlarımızın hayatlarını etkileyecek önemli ve daha evrensel amaçlar için ülkeler arasında daha fazla işbirliğine ihtiyaç duyulmaktadır’’ dedi. (vaticannews)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi