20 Nisan 2024 Cumartesi

Vatikan, İdam Cezasını ” Kabul Edilemez” Olarak İlan Etti

Katolik Kilisesi’nin idam cezasının tüm dünyada kaldırılmasına ön ayak olacağı belirtildi.Papa Françesko, Roma Katolik Kilisesi’nin idam cezasına karşı tutumunu sertleştirdi. Vatikan’dan yapılan açıklamada, ölüm cezasının Katolik inanç ve ibadet kılavuzundan çıkarıldığı belirtildi.

Perşembe günü (2 Ağustos 2018) Vatikan’dan yapılan açıklamada, idamın hangi şartta olursa olsun “insan onurunun dokunulmazlığını” ihlal ettiği belirtilerek, idam cezasının artık kateşizm içinde yer almayacağı ifade edildi.

Açıklamada, Katolik Kilisesi’nin “kararlı bir şekilde” idam cezasının tüm dünyada kaldırılması için ön ayak olacağı da belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre, geçen yıl 53 ülkenin idam cezasını uyguladığını ve bu ülkelerden 23’ünde en az 993 kişi idam edildi. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise 2016 senesinden bu yana idam cezasında geçmiş tarihlere göre hafif bir artış olsa da 23 kişi idam cezası aldı. İdam cezasını en çok ülkeler arasında Çin, İran, Suudi Arabistan, Irak ve Pakistan gibi ülkeler yer alıyor. Bununla beraber 106 ülke ise idam cezasını tamamen kaldırdı.

Vatikan bugüne kadar idam cezasının hukuki ve düzenli bir yargı süreci sonrasında ağır bir suça karşılık devreye sokulduğuna dikkat çekti. Ancak günümüzde insan onurunun dokunulmaz olduğuna dair bilincin geliştiğinin vurgulandığı açıklamada, insan onurunun ağır bir suç işlenmesi durumunda da var olmaya devam ettiği ifade edildi.

Katolik Kilisesi bugüne kadar ağır suçların işlendiği vakalarda idam cezasına izin veriyordu. Kilisenin idam cezasına karşı tutum değişikliği 2005 yılında hayatını kaybeden Papa 2’nci Jean Paul döneminde başlamıştı.

Katolik Kilisesi’nin idam cezasına yönelik yeni düzenlemesinin, ABD gibi birçok Katolik’in idam cezasından yana olduğu ve idam cezasının uygulanmaya devam edildiği ülkelerde tepkiyle karşılanabileceği belirtiliyor.(DW,Reuters)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi