25 Nisan 2024 Perşembe

Vatikan, Paskalya Kutlamaları İçin Yönerge Yayınladı

Vatikan, Cuma günü korona virüs salgını döneminde Kutsal Hafta, Triduum ve Paskalya litürjileriyle ilgili episkopos ve rahiplerin uygulaması gereken bazı yönergeler yayınladı. Yayınlanan yönergede, Episkoposların erteleyebilecekleri ayinleri ertelemeleri önerilirken, ayinlerin askıya alındığı yerlerde rahiplerin ve Episkoposların kutlamaları nasıl yapabileceğine ve ayrıca, Paskalya gibi ertelenemeyen ayinlerin nasıl yapılacağına yönelik bazı öneriler de yer aldı.

Kararnamede, Kardinal Robert Sarah ve İlahi Tapınma ve Sakrementler Disiplini Heyeti Sekreteri Başepiskopos Arthur Roche tarafından sadece 2020 yılı içinde geçerli olacağı belirtilerek onaylandı.

Belgede Paskalya’nın tüm ayin yılının kalbi olduğu ve Triduum döneminin ertelenemeyeceği vurgulandı.

Kararname, sivil halkın ve kilise yetkilerinin kısıtlanmış olduğu yerlerde, episkoposların katedralde Triduum ayinini gerçekleştirebileceğini ve rahiplerin cemaatin bulunmadığı kiliselerde ayin düzenleyebileceğini belirtiyor.

‘‘İmanlılar, kutlama zamanlarından haberdar edilmeli ki, onlar da evlerinde duayla birleşebilsin’’ ifadelerinin yer aldığı belgede, televizyon ve internet gibi yayın organlarının yardımcı olabileceğine değinilmektedir.

Diyakos ve Episkopos konferansları, aileleri ve bireyleri kişisel duada birleştirmek için kaynak sağlamaya teşvik ederken, belgede rahiplerin ve episkoposların bazı ayinleri yönetmesi için çeşitli öneriler yer almaktadır.

Rahiplerin, Kutsal Perşembe günü Rab’bin Sofrası’nı, cemaatin olmadığı uygun bir yerde gerçekleştirebileceği belirtilirken, ayak yıkama töreninin yapılmayacağı açıklanmıştır.

Kutsal Cuma’da ‘İsa Mesih’in Çilesi’nin’ katedrallerde ve kiliselerde anılacağı ve bu törende aynı zamanda hastalar, kendini yitik hissedenler ve endişe içinde olanlar için dua edilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Paskalya arifesinin sadece katedrallerde ve kiliselerde kutlanacağına yer verildi. Ayrıca Lucenarium ayini sırasında ateşin hazırlanması ve yakılmasının gerçekleşmeyeceği açıklandı. Paskalya arifesinde bir araya gelme imkanı olmayanların, Paskalya Pazarı’nda duada birleşmeleri gerektiği belirtildi.

Kutsal Hafta ve Triduum döneminde gerçekleşen tüm törenlerin 14-15 Eylül gibi ileri bir tarihe ertelenebileceğine değinildi.

*Triduum; Paskalya pazarına kadar uzanan 3 günü kapsar. Kutsal Perşembe gün batımıyla başlayan Triduum, Paskalya Pazarı’nda günbatımıyla sona erer. (Catholicheralde.uk)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi