16 Nisan 2024 Salı

Vatikan’a Girişlerde Covid-19’a Yönelik ‘Yeşil Geçiş’ Belgesi Zorunluluğu

Vatikan Şehir Devleti’ne girişlerde 1 Ekim’den itibaren herkesin tam olarak aşılandığını, testlerinin negatif çıktığını veya yakın zamanda hastalıktan kurtulduğunu gösteren bir Covid-19 geçiş kartına ihtiyacı olacak.

Uygulama, çalışanlar ve ziyaretçiler için geçerli olmakla beraber, Aziz Petrus Bazilikası veya Meydanı’nda geçerli olmayacaktır. Ziyaretçilerin Vatikan ya da Avrupa Birliği tarafından verilen belgeyi ibraz etmeleri, 180 gün içinde tam olarak aşılandığını veya yakın zamanda hastalıktan kurtulduğunu göstermeleri veya 72 saat içinde yapılmış Covid-19 testini sunmaları gerekecek.

Papa Françesko veya diğer rahipler tarafından gerçekleştirilen ayinler istisna olmaya devam edecek. Papa Françesko’nun Çarşamba günü gerçekleşen ‘Genel Dinleyici Toplantısı’nda’ Yeşil Geçiş kartının gereklilik durumu henüz belli değil. Öte yandan, Vatikan müzelerine girişte zorunlu tutulmakta.

Karar Pazartesi günü Vatikan Şehir Devleti Papalık Komisyonu Başkanı İtalyan Kardinal Giuseppe Bertello tarafından acil halk sağlığı durumuna ilişkin bir yönetmelikle duyuruldu. Perşembe günü, İtalyan hükümeti aşı kampanyasını hızlandırmak amacıyla 15 Ekim’den itibaren tüm çalışanların aşı, iyileşme veya negatif test sonucu göstermelerini zorunlu hale getirdi. Restaurant, spor salonu veya sinema gibi kapalı alanlara giriş için de zorunlu kılındı. Öte yandan, aşıların ücretsiz yapıldığı İtalya’da Covid-19 testinin ücreti yaklaşık 25 ABD Doları.

Yönetmelik, Papa Françesko’nun 7 Eylül’de özel bir görüşme sırasında Bertello’ya ‘çalışanların sağlığını ve refahını korumak’ adına verdiği bir tavsiyenin ardından duyuruldu.

Vatikan, Ocak ayında tüm vatandaşlarına ve çalışanlarına ücretsiz Covid-19 aşılarını sunan ilk ülke oldu. Papa Françesko ile Papa 16’ncı Benedikt, yaşları nedeniyle ilk aşı olan kişiler arasında yer aldı. Aşılama, geniş çapta duyurulmasına rağmen, zorunlu değildi. Özellikle enfekte olmayanların ve dolayısıyla doğal bağışıklığa sahip olmayanların aşıyı reddetmeleri durumunda cezai işlem uygulanıp uygulanmayacağı henüz belli değil. Şimdilik, sadece Covid-19 testi için ödeme yapmak zorunda kaldılar.

Papa Françesko, Covid-19 aşılarının dünya çapında, adil ve eşit bir şekilde dağıtılmasının güçlü bir savunucu oldu ve aşılamayı ‘bir sevgi eylemi’ olarak nitelendirdi.

Papa’nın konuyla ilgili son sözleri, kendisiyle birlikte Budapeşte ve Slovakya’ya seyahat eden 78 gazeteciye verdiği basın açıklaması sırasında geldi. Slovakya’dan dönen uçakta bir muhabirin aşı tereddüdü hakkında soru sorması üzerine, ‘‘Garip bir durum. Çünkü insanlığın aşılarla bir dostluk geçmişi var. Çocukken kızamık ve çocuk felci aşıları yapıldı ve kimse karşı çıkmadı. Kardinaller Koleji’nde bile aşı karşıtları var. Ama onlardan biri Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırıldı’’ dedi. Papa, adını vermese de, geçen ay Covid-19 nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri’nde hastaneye kaldırılan ve birkaç gün solunum cihazına bağlı kalan Amerikalı Kardinal Raymond Burke’den bahsediyordu.

Papa, ayrıca aşı konusundaki tartışmaların aşılarla ilgili korkuları ve belirsizliği artırabileceğini söyleyerek, ‘‘Her şeyi netleştirmeli ve sakince konuşmalıyız’’ dedi. Papa Françesko, bölünme ve korku yaratan aşı karşıtı bazı söylemlerin, aşıların çeşitliliğinden, çabuk onaylanma süresinden ve argümanların bolluğundan kaynaklandığını öne sürdü. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bazı yaşam yanlısı savunucular, fetüslerden elde edilen hücre dizileriyle bağlantısını öne sürerek Covid-19 aşısını reddetmektedir. Bununla birlikte, geçen yılın sonlarında Vatikan, Covid-19 aşılarını yaptırmanın ‘ahlaki açıdan kabul edilebilir’ olduğu bildirildi. (cruxnow)

BM: 25 Milyon Kişi İnsani Yardıma Muhtaç

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'da 25 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu, 8,6 milyon kişinin ise yerinden edildiğini...

Kilisede Bıçaklı Saldırı: “Dini Aşırıcılık” Kaynaklı Bir Terör Eylemi

Avustralya'nın başkenti Sidney'in batısında bir kilisede, episkopos dahil en az 4 kişinin bıçaklandığı bildirildi. Ayin sırasında konuşma...

Gazze’de Sağlık Krizi: Yetersiz Beslenen Hastalar İyileşemiyor

Bombardımanın 6 aydır sürdüğü Gazze'de sağlık hizmetlerine erişim neredeyse imkansız hale geldi. Yetersiz beslendikleri için yaraları iyileşmeyen...

İzmir Azize Helena Cemaati’nin yeni Başpapazı Peder Adrian Baciu Oldu

İzmir Karşıyaka Azize Helena Cemaati'nin yeni Başpapazı Romanyalı Peder Adrian Baciu OFM Conv.’ın görevinin başlangıcı vesilesiyle 14...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi