19 Mart 2024 Salı

Vatikan’da Beklenmeyen İstifa

Vatikan’daki en üst düzey görevlerden biri olan ve başbakan vekilliği pozisyonuna denk gelen Devlet Sekreteri Vekili olarak görev yaparken, 2018’den bu yana Vatikan’ın aziz ilanlarından sorumlu biriminin başkanlığını yapan İtalyan Kardinal Giovanni Angelo Becciu, Papa Françesko’ya istifasını sundu.

Vatikan’dan dün akşam yapılan açıklamaya göre, Papa Françesko, Becciu’nun hem bu başkanlık görevinden istifasını, hem de kardinallik haklarından feragat etmesini “kabul etti”. Bu kararla Becciu, yeni Papa seçimine katılmak gibi haklardan mahrum edilmiş oldu.

Vatikan istifanın gerekçesini açıklamazken, uzmanlar Becciu’nun adının son zamanlarda yolsuzluk skandallarıyla anıldığına dikkat çekiyor.

2011-2018 yılları arasında Vatikan Devlet Sekreteri Vekili olarak görev yapan Becciu’nun adı, bu dönemde Londra’da bir bina satın alınmasıyla ilgili skandala karışmıştı.

Vatikan Devlet Sekreterliği’nin, Londra’daki binayı satın almak için Katoliklerin yaptığı bağışların toplandığı San Pietro Fonu’nu kullandığı ortaya çıkmıştı.

Kardinal Becciu ise bugün bir basın toplantısı düzenleyerek hakkındaki yolsuzluk ve zimmete para geçirme iddialarını reddetti. Becciu, Papa Françesko ile dün 20 dakika kadar süren bir görüşme yaptığını söyledi ve ekledi: “Papa artık bana güvenmediğini söyledi.”

Vatikan’da yıllardır çok üst düzey görevlerde bulunan Becciu’nun görevinden ayrılması ve kardinallik haklarından feragatı, çok istisnai bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Becciu’nun şu an için “kardinal” rütbesini taşımaya devam ettiği ancak bu rütbenin getirdiği haklardan mahrum kalacağı da belirtiliyor. (BBC)

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi