28 Mart 2024 Perşembe

Vatikan’dan tarihi karar

vatikan filistinVatikan’ın, Filistin Devleti’ni resmi olarak tanıdığı duyuruldu.

Dün netleştirilen ancak henüz imzalanmayan bir anlaşma ile Vatikan’ın Filistin’i devlet olarak resmen tanıdığı ifade edildi. Vatikan, BM Genel Konseyi’nin 2012 yılında Filistin’i devlet olarak tanıma kararını hoş karşılamıştı. Ancak Vatikan ile Filistin devleti arasındaki ilk yasal evrak niteliğini taşıyan anlaşma, Filistin’in resmen devlet olarak tanınmasını öngörüyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, iki Filistinlinin “aziz” ilan edileceği pazar günkü törene katılmak üzere Vatikan’a gelmesinden önce, bir süredir iki ülke arasında ilişkiler için çalışmalar yürüten ortak-ikili komisyon bugün itibariyle anlaşmaya yönelik hazırlıklarını resmen sonuçlandırdı.

Buna göre, iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açmayı amaçlayan ve temeli 15 Şubat 2000’de Vatikan ile Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) arasında imzalanan anlaşmaya dayanan, bugün sonuçlandırılan söz konusu metnin, Vatikan ve Filistin’in karşılıklı iki devlet şeklinde imza koyacağı ilk anlaşma olacağı belirtildi.

Vatikan Sözcüsü Rahip Federico Lombardi, geniş kapsamlı ikili anlaşmanın ilerleyen günlerde iki ülke yetkililerinin imzasına sunulacağını bildirdi.

Bu ikili anlaşmayla Vatikan’ın Filistin’i devlet olarak resmen tanıyıp, tanımadığı sorusu yöneltilen sözcü Lombardi, “Tabii ki bu bir tanıma” yanıtını verdi.

Vatikan Devletlerarası İlişkiler Bakanlığı Müsteşarı ve aynı zamanda iki ülke ortak komisyonundaki Vatikan Delegasyonu Başkanı Antoine Camilleri de konuya ilişkin Vatikan gazetesi L’Osservatore Romano’ya verdiği demecinde, Filistin sorunu ile İsrailliler ve Filistinliler arasındaki çatışmalara “İki devletli çözüm temelinde” bir çözüm bulunmasını umudunu dile getirdi.

İtalyan basınında konuya ilişkin çıkan haberlerde, “Vatikan’dan, Filistin Devleti ile anlaşmaya evet” başlıkları öne çıkarken, İsrail’in Vatikan’ın kararından duyduğu hayal kırıklığı da okuyuculara aktarıldı.

Vatikan, BM Genel Kurulu tarafından 2012 yılında Filistin devletinin tanınması yönünde alınan kararı memnuniyetle karşılamıştı.

Filistin’i devlet olarak tanıyan ülke sayısı Vatikan ile 136’yı buldu.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi