29 Mart 2024 Cuma

Vatikan’ın İsrail’deki arazisinin altında I. yüzyıldan kalma Sinagog bulundu

Vatikan’ın Hristiyan hacılar için İsrail’in kuzeyindeki Tiberias (Taberiye) Gölü kenarında yapımına başladığı beş yıldızlı otel inşaatının temel kazısında 1’inci yüzyıla ait bir Sinagog bulundu.

İsrail ile Golan Tepeleri arasında yer alan Celile Gölü olarak ta anılan Taberiye Gölü Hristiyan dünyası için oldukça önemli bir bölge.

İncil’de İsa Mesih’in mesajını bu bölgede yaydığı, Havarilerini topladığı, hatta bazı mucizelerini burada insanlara gösterdiği ifade ediliyor.

Bir süre önce göl kıyısında Vatikan mülkiyetinde Hristiyan hacılara hizmet verecek bir otel inşaatı başladı. 80 dönümlük alan üzerinde “Magdala Projesi” adı verilen 150 yataklı, 5 yıldızlı otelin temel inşaatı kazısı sırasında ise 1’nci yüzyıldan kalma tarihi bir Sinagog kalıntısına ulaşıldı.

Keşfin ardından İsrail yönetimi, uzmanlarına temel kazısında yaptırdığı uzun incelemeler sonrası sinagog ve içindeki tarihi eserlere el koydu. Daha sonra yapılması planlanan tesis için de sinagogun koruma altına alınarak, kazıda bulunanların içinde sergileneceği bir müzenin de tesis içinde açılması şartıyla otel inşaatının devamına izin verdi.

SİT alanı Taberiye gölüne sıfır noktasında yer alıyor. Projeyi sürdüren Vatikan’ın Kudüs’e atadığı Papaz Juan Maria Solana Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Kudüs’te Vatikan’a ait olan Papalık Enstitüsü Kudüs Notre Dame Merkezi gibi Hristiyan Hacılara hizmet etmesi amacıyla bu göl kenarındaki 150 yataklı olacak tesisin yapımına başladık. Başlatılan kazılar sırasında burada bir Sinagog bulduk. İsrail hükümeti burayı koruma altına almamız ve buluntuları sergilememiz şartıyla tesisin devamına izin verdi. Biz de burayı koruma altına alarak üzerini ahşap tavanla kapattık. Kazı sırasında üzerinde Yahudiliğin simgesi, 7 kollu şamdan Menorah bulunan iki büyük kaya, Sinagog salonu dediğimiz, orta alandaki kazıda bulundu. Bu kayalar, Yahudilerin, sinagog içinde, üzerinde Tevrat’ın 10 emrini açtıkları taş rahleler. Yine kazı alanında üzerinde “Milattan sonra 29″ ibaresi olan Kral Herod dönemine ait madeni paralar bulduk. Bu buluntular, bize buranın Yahudilere ait bir Sinagog olduğu ve 1’inci yüzyıla ait olduğu konusunda şüphe bırakmadı” dedi.

Kazı alanının bulunanlar ise sadece Sinagogla sınırlı değil. Keşfedilen yapılar arasında Mabet ile beraber küçük bir hamam ve aynı dönem de balık satıcılarının pazarı olduğuna inanılan tarihi bir de çarşı da bulunuyor.

Osmanlı döneminde II. Abdülhamid, bugün de Kudüs’te Hristiyan hacılara hizmet veren Vatikan’a ait Papalık Enstitüsü Kudüs Notre Dame Merkezi’nin yapımına izin vermişti. II. Abdülhamid ayrıca 1888’den bu yana hizmet veren merkezin yanıbaşına Hristiyan hacıların eski şehre kolayca giriş yapmaları için, şehrin surlarında yeni bir kapı açtırmış kapıya da bugün de halen bu adla anılan, “Babu’l Cedid” yani “Yeni Kapı” adı veritiberiaslmişti.

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi