19 Nisan 2024 Cuma

Viyana’da Terör Saldırısı: 7 Ölü

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Stadttempel Sinagogu yakınlarındaki 6 ayrı noktada silahlı saldırılar düzenlendi. Bir saldırganın öldüğü diğerlerinin ise kaçtığı saldırılarda, aralarında bir polisin de bulunduğu 7’si ağır 15 kişi yaralandı. Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, saldırılarda 7 kişinin öldüğünü açıkladı. Avusturya Başbakan Sebastian Kurz yaptığı açıklamada, “iğrenç bir terör saldırısı” ifadesini kullandı.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da 6 ayrı noktada silahlı saldırılar düzenlendi. Saldırıların Stadttempel Sinagogu yakınlarında meydana geldiği açıklandı.

Güvenlik güçleri, sayıları birden fazla olduğu belirtilen saldırganların ateşine karşılık verdi. Saldırı sırasında aralarında bir polisin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı. Yaralı polisin hayati tehlikesinin bulunduğu ifade edildi.  

https://twitter.com/erhan6parmak/status/1323362524633378816?s=20

Viyana polisi, saldırganları yakalamak için ‘büyük bir operasyon’ başlatıldığını açıkladı. Polis, sivillere açık alanlardan uzak durmaları çağrısı yaparken, saldırıya ilişkin fotoğraf ve video paylaşılmamasını istedi.   

Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer olayı terör saldırısı olarak değerlendirdiklerini, saldırının birden fazla saldırgan tarafından düzenlendiğini açıkladı. Nehammer, “şu an açık bir terör saldırısı altındayız” dedi.

https://twitter.com/disclosetv/status/1323361924671807488?s=20

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı bölgede, metro gibi toplu taşıma araçları hizmet vermiyor. 

‘SİNAGOGUN ÇEVRESİNDEKİ SOKAKLARDA GERÇEKLEŞTİ’

Avusturya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Harald Sörös, saldırının 6 ayrı noktada düzenlendiğini söyledi. Bu saldırılardan herbirinin sinagogun yakın çevresindeki sokaklarda gerçekleştiğini belirten sözcü, saldırganlardan birinin patlayıcı kemer takıyor olabileceğini açıkladı.

‘EN AZ 100 EL ATEŞ ETTİLER’

Saldırının, Avusturya’da koronavirüs pandemisi nedeniyle sokağa çıkma yasağının başlamasından hemen önceki gece, birçok kişinin dışarıda vakit geçirdiği sırada düzenlenmesi dikkat çekti.

Sinagogun hahamı Schlomo Hofmeister, “Binamızın hemen dışında en az 100 el ateş ettiler. Buradaki barların hepsinin dışarıda masaları var. Bu, karantinadan önceki son geceydi” dedi.
AP ajansına konuşan haham, “Avusturya’da gece yarısı itibarıyla bütün bar ve restoranlar bir aylığına kapatılacaktı ve çok sayıda insan bu geceyi dışarıda geçirmek istemişti” diye konuştu.

OZAN CEYHUN: 7 KİŞİ ÖLDÜ

Bu arada Bir TV kanalına bağlanan Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, saldırılarda 7 kişinin öldüğü bilgisini paylaştı.

KURZ: İĞRENÇ BİR TERÖR SALDIRISI

Avusturya Başbakan Sebastian Kurz, saldırılara ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı ilk açıklamada “Polisimiz bu iğrenç terör saldırısının faillerine karşı kararlı bir mücadele yürütüyor” ifadelerini kullandı.

YARALANANLAR BİRİ TÜRK

Viyana’yı dün akşam kana bulayan IŞİD’li terörist, olayda kullandığı Zastava M70 otomatik tüfek ile saldırı öncesi video yayınladı. IŞİD’e mesaj veren ve “Baki kalacak” diyen terörist, 7 kişiyi öldürdü ve 17 kişiyi yaraladı. Yaralananlardan biri ise Türk vatandaşı Recep Tayyip Gültekin. Yozgatlı Mikail Özen, yaralı polisi ve bir yaşlı kadını olay yerinde uyarıp kurtardıklarını, sonra yaralı arkadaşıyla polise gidip saldırganı tarif ettiklerini anlattı. Dövüş sporu yapan iki Türk genci, Viyanalılar tarafından kahraman ilan edildi. Tüm bu onlar sosyal medyadan yayınlandı.

Viyana saldırısı başladığında 1. Viyana bölgesinde olan Recep Tayyip Gültekin, sağ baldırından yaralandı. Yozgatlı Mikail Özen (sağda) ise, hem arkadaşına hem de yaralı polise yardım etti.

Kullanılan tüfekler, 13 Kasım 2015 tarihli Paris saldırısında da kullanılmıştı. Böylece, saldırının IŞİD tarafından yapıldığı bir kez daha netleşti. Instagram’dan saldırı öncesi mesaj yayınlayan IŞID’li saldırgan ise, sözde IŞİD liderine mesaj gönderdi.

MİKAİL: 5-6 METRE ÖNÜMÜZDEYDİ

İkisi erkek, ikisi kadın dört kişi hayatını kaybederken, 8’i ağır 17 kişi de yaralandı. Yaralananlar arasında baldırına kurşun isabet eden Recep Tayyip Gültekin de var. O gece, silahlı çatışmanın çok yakınında olan Yozgatlı Mikail Özen, “Arkadaşım baldırından vuruldu. Videoda ‘yere yat, başını eğ’ diye bağıran benim. Biz, eve kapanma saatinin başlamasından önce 1. Viyana bölgesine gitmiştik. Birden silahlar patladı. Adamlarla 5-6 metre mesafede karşı karşıya kaldık. Ateş etmeye başladılar. Arkadaşım baldırından yaralandı. Recep Tayyip Gültekin arkadaşımın adı… Arabaya bindirdim ve ilerideki polis karakoluna gittik. Polislere teröristleri anlattık, beyaz kefen gibi şeyler giymişlerdi ve ellerinde uzun namlulu silahlar vardı” dedi.

“YAŞLI KADINI ÇEKİP KURTARDIK”

Tüm olanları Twitter’dan yayınlayan ve görüntüleri de çeşitli ajanslarda yer alan Mikail Özen, “Yolda yaşlı bir kadın olay yerine gidiyordu. Gidip onu güvenli bir yere aldık. Sonra metro istasyonuna gittik. Orada polis vuruldu. Onu da korumak için, saldırganın yerini söyledik. Diğer polisler saldırgana doğru koşuyordu. Polisler üç kişiydi, işte biri vuruldu. Arkadaşım ifade verdi. Ben de ifade vermeye gidiyorum” diye konuştu. Her ikisi de dövüş sporu yapan Türkler, Viyanalılar tarafından kahraman ilan edildi.

IŞİD’Lİ TERÖRİSTİN EVİ BASILDI

Şu anda başkentte 1000 güvenlik görevlisi, şehrin güvenliğini sağlıyor. Viyana saldırısını gerçekleştiren teröristlerden birinin evi basıldı, arama yapıldı ve sosyal medya hesaplarına ulaşıldı. Bu saldırganın, olayda kullanılan Zastava M70 tüfeği ile poz verirken çekilen görüntülerine ulaşıldı. Saldırganın ayrıca olayda kullandığı bir tabanca ve pala ile de poz verdiği görülüyor.

Alman gazetesi Bild’in verdiği bilgiye göre, güvenlik yetkilileri, şu anda kapalı olan Viyana’dan bir cihatçının Instagram hesabının, çok sayıda kişiyi saldırı tüfeğiyle vuran suikastçıyı gösterip göstermediğini kontrol ediyor. Araştırmacılara göre, bunun muhtemel olduğu düşünülüyor.

“IŞİD HEP BAKİ KALACAK” DEDİ

Suikastçı olduğu iddia edilen kişi, hesabına bir Zastava M70 saldırı tüfeği, bir tabanca ve bir pala ile poz veriyor. Viyana’daki tüfekçi de benzer bir saldırı tüfeği ve tabanca kullandı. Terörist, “Bayah’ı Amirul Mumineen, Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyş’e veriyorum” cümlesini yazmış. Bu IŞİD’cilerin sözde emirlerine verdikleri bir sadakat sözü.

IŞİD’ci teröristin, başka bir görüntüsünde de mermilerle poz verdiği ve “Baqiyah” kelimesini yazdığı görüldü. Bu IŞİD’liler için manevi anlam ifade ediyor ve “Arapça’da Dawlatul al-Islam baqiyah wa tatamaddad (“İslam Devleti kalıyor ve genişliyor”) cümlesini, daima kalıcı olacak anlamıyla tanımlıyor. ‘Baqiyah’ ünlemi IŞİD taraftarları arasında büyük popülariteye sahip ve örgütün direncini vurguluyor.

BAŞKALARINA MESAJ MI VERDİ?

Bu videoların başka bir saldırının işareti olup olmadığı ya da başka bir saldırgana işaret anlamı taşıyıp taşımadığı bilinmiyor. Saldırganın üzerinde bombalı bir de kemerin bulunduğu açıklandı. Öldürülen saldırganın yanı sıra çok sayıda kişi de gözaltına alındı. Şu anda saldırıya kaç kişinin katıldığı bilinmiyor. Olayı yakından gören Türkler, önce iki kişiden sonra bir kişiden söz etti.

Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer, “Şu anda başka bir saldırganın olduğu ihtimalini gözardı edemeyiz. Bu Avusturya halkı için kara bir gün. Saldırganın IŞİD militanı olduğu kesinleşti” açıklamasını yaptı. İslamcı teröristin dün akşam saat 20.00’den biraz önce başlattığı silahlı saldırı iki saatten fazla sürmüş, Viyana’nın merkezinde silah sesleri saatlerce susmamıştı. (Dış Haberler, Sözcü)

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi