19 Mart 2024 Salı

World Vision Lübnan Direktörü: Ülkede Her Şey Paramparça Oldu

Beyrut’ta 150 kişinin hayatını kaybetmesine ve 5 binden fazla kişinin yaralanmasına neden olan patlama, ekonomik krizi daha da derinleştirdi ve 15 yıl boyunca devam eden iç savaş travmasını yeniden alevlendirdi.

Rami Shamma

World Vision Lübnan’ın saha operasyonları direktörü Rami Shamma, patlamayı Beyrut’a yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta halka açık bir alanda hissettiğini söyledi. Shamma, patlamanın insanlara iç savaşı hatırlattığını, ancak siyasi bir suçlama nedeni olmadığını belirtti. Shamma, ‘‘Yıkılan limanın bir kısmı, Lübnan iç savaşında yıkılanla aynı kısımdı. Gördüklerimiz bizi 15 yıl öncesine götürdü. Binalarda kurşun izi yok ama her şey paramparça oldu. Görüntüler korkunçtu’’ açıklamasında bulundu.

Ülke ekonomisi ve refahı için oldukça önemli bir liman kenti olan Beyrut, yüzlerce ton amonyum nitratın ölümcül gücüne tanık oldu. Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, patlamanın ihmal sonucu veya dışarıdan gelen bir saldırı sonucu meydana geldiğini açıkladı.

Limanın tahrip olmasıyla Lübnan halkı, ithalat eksikliği nedeniyle daha yüksek mal maliyetiyle karşı karşıya kalacak. Para biriminin hızla değer kaybettiği ülke, patlamadan önce de yoksullukla mücadele ediyordu.

World Vision Lübnan’ın ulusal direktörü Hans Bederski, patlamanın en çok Suriyeli mültecileri etkileyeceğini söyledi. Bederski, ‘‘Beyrut ve çevresinde yaşayan herkes patlamadan etkilendi. Liman ithal mal ve malzemelerin ana giriş noktasıydı. Limanın yıkımı ülkede ikamet eden herkesi etkileyecektir. Mülteci nüfus dâhil olmak üzere, özellikle savunmasız kesim üretim maliyetindeki artışı ciddi şekilde hissedecek’’ ifadelerinde bulundu.

Shamma, koronavirüs nedeniyle hastanelerin kapasite sorunu yaşadığını ve patlamanın ardından yaralıların uzun süre tedavi olabilmek için beklemek zorunda kaldığını belirtti. Şiddetli patlama nedeniyle dört hastane ağır hasar aldı ve bu durum hastanelerdeki kapasite sorununun artışına neden oldu.

World Vision, patlamadan etkilenen Lübnan halkına çeşitli şekillerde yardım sağlıyor. Gıda, su ve barınma gibi temel ihtiyaçlara odaklanıldığını belirten Shamma, özellikle çocuklar için önemli olan ruh sağlığı hizmetinin de verildiğini söyledi ve ekledi: ‘‘Patlamayı yaşadılar veya gördüler. Herkes bunun hakkında konuşuyor ve ağlıyor. Travmalar birikti. Bu yüzden psikolojik ilk yardım desteğinde bulunuyoruz ve çocuklar için ebeveynlere rehberlik ediyoruz.’’

Shamma, patlamanın ardından gerçekleşen bazı olumlu durumlara da değindi. Shamma, halkın birlik için şehri temizlemeye çalıştığını ve patlamanın ardından dakikalar için hastanelerin kan bağışı yapan vatandaşlarla dolduğunu söyledi. Bu birlik ve beraberliği görmek, yardım gönüllülerinin yorucu hizmetlerine devam edebilmesinin nedenini oluşturuyor. Shamma, ‘‘Gördüğümüz dayanışma o kadar güçlü ki, yakınını kaybeden ve şehri yıkılan insanlara umut veriyor’’ dedi.

Yardım gönüllüleri, World Vision Lübnan haricinde, Lübnan Kızılhaçı, Save the Children Lübnan ve diğer kuruluşlar aracılığıyla Lübnan halkına yardım ediyor. (CP)

İskenderun’da Oruç Dönemi Öncesi Bağışlama Pazarı Ayini

Önceki hafta sonu ‘Et Orucu’na başlayan İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu da ‘Peynir Orucu’na başlayarak 40 Gün...

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi