28 Mart 2024 Perşembe

Kovid-19 Salgını, Bazı Kiliseleri Böldü

Yeni bir ankete göre koronavirüs salgını sırasında kiliseleri yeniden ibadete açmak ya da açmak birçok kilise için “baskı” haline geldi.

Lifeway Research tarafından yapılan anket, ABD’deki 443 Protestan pastöre şu anda kiliseleri için en büyük zorluğun ne olduğunu sordu.

Pastörlerin dörtte birinden fazlası (%27), en çok hissettikleri baskının “birliği / çatışmayı / şikayetleri kontrol altında tutmak” olduğunu söyledi.

Bunu, pastör olarak uzak mesafeden yardım ve destek sunma konusundaki gerginlikleri (%17) ve kilise üyelerinin güvenliğiyle ilgili endişeler (%13) izledi.

Neredeyse on kişiden biri (%9) toplu ibadete dönüş planlaması konusunda baskı hissettiğini söyledi.

Benzer bir oran (%8) kilise finansmanı konusunda endişeli olduğunu ve üçte birinden fazlası (%34) bağışların 2019’da aynı dönemde düştüğünü söyledi. Bu kiliselerin yüzde 13’ü, yüzde 50 veya daha fazla bir düşüş bildirdi.

Pastörlerin yorumları, kiliselerin halk sağlığı kararlarına aykırı olarak yeniden açılıp açılmaması veya kapalı kalması konusundaki bölünmeleri ortaya çıkardı.

Bir pastör kilisesinin yarısının yeniden açılmaya karşı olduğunu, diğer yarısının ise şahsen ibadete devam edilmesini istediğini söyledi. Bir başka pastör, cemaattekilerin Kovid-19 kısıtlamalarına rağmen kilisenin yeniden açılmasını istediğini söyledi.

Diğer pastörler, ne tür bir eylemde bulunurlarsa bulunsunlar, bazıları tarafından kilisenin yeterince şey yapmadığını, bazıları tarafından da “çok fazla” yaptığını düşündüklerini söylediler.

Anket aynı zamanda pandeminin cemaattekiler üzerindeki etkisini de araştırdı ve dörtte üçü (%74) kilise üyelerinin gelirlerinin iş yerlerindeki azalan saatlerden dolayı etkilendiklerini söyledi.

Neredeyse yarısı (%48), en az bir kilise üyesinin Covid-19 nedeniyle işini kaybettiğini söyledi.

Dörtte birinden fazlası (%28) bir kilise üyesinin koronavirüse yakalandığını söyledi. Yüzde beşinin koronavirüsten ölen bir cemaati vardı.

Neredeyse tüm pastörler (%94) kiliselerinin “ihtiyacı olanlara el dezenfektanı, maske veya eldiven sağladığını” söyledi, ancak yalnızca üçte biri (%35) üyelerin maske takmalarını zorunlu kıldıklarını söyledi. (CT)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi