Gezegenimiz için Adalet, İnsanlık için Barış Demektir

Laudato si’ Hareketi’nin Genel Müdürü Tomas Insua, Yaratılış’ın Korunması için Dünya Dua Günü mesajını sunarken, ortak evimizin karşı karşıya olduğu krizi ele aldı.
Insua, ‘‘Ekonomik adaletsizlik, yoksul toplumların sömürülmesinde olduğu gibi, dünya çapındaki siyasi kaynaklı çatışmalarda da kendisini göstermektedir. Krizin manevi kökleri bazı kesimler için daha belirgin olabilir’’ dedi.
Manevi köklerin ‘‘gerçek dünyadan kopuş’’ olduğunu söyleyen Insua, ‘‘Gezegenimizi artık Tanrı’nın kutsal bir armağanı olarak görmek yerine, sömürülecek bir nesne olarak görüyoruz. Aziz Francis’i hatırlarken, bu yaklaşımı ortadan kaldırmalıyız. Aziz Francis, canlıları ve doğayı ailesinden biri gibi görmekteydi. Gerçek şu ki, Aziz Francis’in anlayışına sahip olsaydık dünyamıza gerçekten çok farklı davranırdık’’ dedi.
Ekolojik dönüşüm
Aziz Papa II. John Paul’ün bahsettiği ekolojik dönüşüme çağrıldığımızı söyleyen Tomas Insua, ‘‘Bu dönüşüm yürekten gelmelidir. Yaratılışın Korunması İçin Dünya Dua Günü’nün teması olan ‘Adalet ve Barış Nehri Aksın’ ifadesi, bu dönüşüme davettir. Adalet ve barış, iklim ve yaratılışla ilgili her şeyi kapsar. Ekolojik kriz ve iklim koşulları adaletsizliği gösteriyor. Çünkü iklim krizine en az katkısı olanlar, felaketlerden en çok etkilenen yoksullardır. Sadece yoksullara değil, çocuklarımıza ve torunlarımıza da haksızlık yapıyoruz’’ dedi.
Çevresel bozulma nedeniyle yaşanan çatışmalara değinen Tomas Insua, ‘‘Suriye’deki karışıklık, şiddetli kuraklık ile başladı. Suriye, şu anda dünyanın en kötü insani krizlerin yaşandığı bir yer. Ülkede on yılı aşkın bir süredir çatışmalar hâkim. Gezegenimiz için adalet ve barış, insanlık için adalet ve barışı getirir’’ dedi. (Vatican News)