23 Nisan 2024 Salı

Yargıç, Hristiyanlara Yöneltilen Suçlamaları Reddetti

Kaynaklar, Sudan’daki bir mahkemenin, geri dönmedikleri takdirde ölüm cezasıyla tehdit edilen dört Hristiyan aleyhindeki suçlamaları reddettiğini açıkladı.

Yargıç İbrahim Hamza, 8 Eylül kararında Orta Darfur eyaletindeki Hristiyanlara yönelik din değiştirme karşıtı suçlamalarını reddetti. Christian Solidarity Worldwide’a (CSW) göre, ilk olarak 24 Haziran’da tutuklanan dört Hristiyanın küçük düşürücü hareketlere maruz kaldığını bildirdi. CSW, ‘‘O gün serbest bırakıldılar, ancak 28 Haziran’da yeniden tutuklandılar. 3 Temmuz’da yargıç önüne çıkarıldılar ve Hristiyan inancından vazgeçmemeleri ve Hristiyan faaliyetlerine katılmaya devam etmeleri halinde ölüm cezasıyla karşı karşıya kalacakları söylendi. İnançlarına sadık kalmaları nedeniyle suçlu bulundular’’ dedi.

Yerel kaynaklara göre dört kişi Zalingei’deki kiliselerinden tutuklandı ve Temmuz ayı başlarında kefaletle serbest bırakılıncaya kadar tutuldu. 2020’de yürürlükten kaldırılan 1991 tarihli ceza yasasının 126. maddesi uyarınca din değiştirme suçlamasıyla tutuklandılar. Eylül 2019’da yürürlüğe giren yasa, ölümle cezalandırılan din değiştirmeyi suç olmaktan çıkardı. ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu’na (USCIRF) göre Sudan’ın 2020 Temel Hak ve Özgürlükler Yasası, herhangi bir grubun ‘kâfir’ olarak etiketlenmesini yasaklıyor.

Dört Hristiyan tarafından kurulan kilisenin Rehberlik ve Dini Vakıflar Bakanlığı tarafından onaylandığı, ancak bölgedeki aşırılık yanlılarının tehditleri ve saldırıları nedeniyle kapatıldığı bildirildi. CSW,  bu yıl Zalingei’de tehdit ve şiddet olaylarındaki artış nedeniyle üç kilisenin daha kapandığını açıkladı. 

2020 Yasası, dini kurallara dayalı olan bazı maddeleri de yürürlükten kaldırdı. Hristiyan liderler, yasaların iyileştirilmesi adına bazı adımların atılmasına rağmen, mevcut tüzüklerin çoğunun katı dini kurallara dayandığını söyledi. 

Open Doors, Sudan’ı Hristiyanlara yönelik zulmün incelendiği 2022 Dünya İzleme Listesi’nde 13. sıraya yerleştirdi. ABD Uluslararası Dini Özgürlüğe Raporu, din değiştirmenin suç olmaktan çıkarılması ve kiliselerin yıkılmasının durdurulmasıyla mevcut koşulların bir şekilde iyileştiğini belirtti. Buna rağmen Hristiyanların kilise binası inşa etmede karşılaştığı zorluklar dâhil olmak üzere çeşitli konularda ayrımcılığa maruz kaldığı açıklandı.

Yaklaşık 43 milyonluk nüfusa sahip Sudan’da Hristiyan nüfusunun 2 milyon olduğu tahmin ediliyor. (CP)

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi