29 Mart 2024 Cuma

Yargısız İnfazlara Son Verilmesi için Çağrı

Kamerun’da Başepiskopos Andrew Nkea Fuanya, ülkede yargısız infazların endişe verici boyutlara ulaştığını söyledi. Aynı zamanda Episkoposlar Konferansı başkanı olan Başepiskopos Nkea, ‘‘Son zamanlarda gerçekleşen yargısız infazlar nedeniyle oldukça üzgünüz’’ dedi. 

Başepiskopos, gazeteci Martinez Zogo cinayetini hatırlattı. 17 Ocak’ta kaybolan gazetecinin cesedi 22 Ocak’ta başkent Yaoundé’den yaklaşık 14 kilometre uzakta bulundu. Martinez’in işkenceye maruz kaldığı anlaşıldı. Yolsuzluğun cesur bir eleştirmeniydi. Cinayet, muhaliflerin yargısız infazla nasıl ortadan kaldırılabileceğini gösterdi. Başepiskopos Nkea, ‘‘Katolik Kilisesi ile birlikte her zaman insan yaşamına saygı duyulması çağrısında bulunduk. Birini katletmek, On Emir’e karşı gelmektir. 6. Emir, ‘Adam öldürmeyeceksin’ der. Kilise, gazetecinin ölümüne neden olanların cezalandırılmasını bekliyor’’ dedi.

Obala Episkoposu Sosthene Leopold Bayemi, Zogo’nun öldürülen ilk gazeteci olmadığını söyledi. Öldürülen ilk gazetecinin Katolik gazetesi L’Effort Camerounaise’nin direktörü Peder Joseph Mbassi olduğunu hatırlattı. Episkopos Bayemi, ‘‘Her zaman adalet çağrısında bulunmaya devam ediyoruz. Yaşananlar hakkında soruşturmanın açılması gerekiyor. Cinayetlerin birçoğu doğrudan Kilise’yi etkilemektedir. Olayların çoğunda soruşturma bile açılmadı’’ dedi.

Adam öldürmenin derhal son bulması çağrısında bulunan episkoposlar, ‘‘Hepimiz aynı vatanın kardeşleriyiz, hepimizin Babası olan Tanrı’nın çocuklarıyız’’ ifadelerinde bulundu. Kamerun toplumunu sadece yargısız infazlar etkilemiyor. Episkoposlar, Boko Haram saldırılarına ve ülkenin İngilizce konuşulan bölgelerinde yaşanan sıkıntılara değindi.

Başepiskopos Nkea, ekonomik zorluklar, üretim sıkıntıları, cinayetler, COVID-19 salgını, yüksek yaşam maliyeti ve adaletsizlik gibi konulara da değindi. Başepiskopos, ‘‘Sıkıntıların hâkim olduğu bir dönemde inancımıza tanıklık etmeye devam edeceğiz. Boko Haram’ın tehditlerine ve artan güvensizliğe rağmen pes etmiyoruz. Ölümden dirilen İsa’ya dua ediyoruz. Tanrı’ya şükürler olsun, bazı işletmeler ve okullar yeniden açılmaya başladı. Bu büyük bir umut işareti, ancak ülkedeki koşulların hala endişe verici’’ dedi.

Barışçıl bir şekilde protesto düzenleyen öğretmenlere ve avukatlara yönelik baskı, İngilizce konuşulan iki bölgede şiddet olaylarını artırdı. Ülkede en az 6 bin kişinin hayatını kaybettiği ve bir milyondan fazla kişinin evlerinden ayrıldığı açıklandı.

Paskalya mesajının yaşamın ölüme karşı bir zaferi olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Başepiskopos Nkea, konuşmasını ülkede barışın egemen olması dileğiyle sonlandırdı. (cruxnow)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi