18 Nisan 2024 Perşembe

Yarım milyon hepatit taşıyıcısı var

Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, “Kronik hepatit B’nin önlenmesi açısından dernek olarak Bakanlığın aşılama çalışmalarını destekliyor ve ileriye dönük çok önemli bir etkinlik olarak görüyoruz. Aşı kapsamı dışında kalan kişilerin de bireysel olarak aşılanması konusunda yeni bir program başlatılmasını arzuluyoruz” dedi.

“Dünya Hepatit Günü” dolayısıyla Hepatitle Yaşam Derneği, Türk Karaciğer Vakfı ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği’nce Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte, hepatit konusunda vatandaşlar bilinçlendirilerek hastalıktan korunma yolları anlatıldı.

Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tabak burada yaptığı açıklamada, dünyada yaklaşık 400 milyon hepatit B, 170 milyon da hepatit C taşıyıcısı veya hastası bulunduğunu belirterek, “Bu iki virüs, ülkemizde de önemli bir sağlık sorunudur. Ülkemizde HBV sıklığı yüzde 4, HCV sıklığı ise yüzde 1 olup yaklaşık 3 milyon hepatit B ve 600 bin hepatit C hastamız olduğu tahmin edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Tabak, hepatit C hastalarının tanı konulduğunda yüzde 20’sinin ileri evrede olduğunun belirlendiğini aktararak, dünyada yılda 1,5 milyona yakın kişinin hepatit B ve hepatit C virüsünün yol açtığı kronik hepatitlere bağlı komplikasyon olarak gelişen siroz ve karaciğer kanseri nedeniyle kaybedildiğini söyledi.

Fehmi Tabak, şunları kaydetti:

“Hepatit B virüs enfeksiyonu aşıyla korunabilir bir hastalıktır. Sağlık Bakanlığı 1988 yılından beri hepatit B aşısını çocukluk aşı programına almış olup, yüzde 90’ların üzerinde başarı ile bu programına devam etmektedir. Kronik hepatit B’nin önlenmesi açısından dernek olarak Bakanlığın aşılama çalışmalarını destekliyor ve ileriye dönük çok önemli bir etkinlik olarak görüyoruz. Aşı kapsamı dışında kalan kişilerin de bireysel olarak aşılanması konusunda yeni bir program başlatılmasını arzuluyoruz.”

– Duda: “Son dönemde hepatit C için çok iyi ilaçlar üretildi”

Hepatitle Yaşam Derneği Başkanı Dr. Hilal Ünalmış Duda da Dünya Sağlık Örgütü’ne üye ülkelerde hepatit farkındalık çalışmaları yapıldığını ifade ederek, kendilerinin de bu çalışmayı Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği iş birliğiyle yürüttüklerini anlattı.

Amaçlarının hepatit konusunda toplumu bilinçlendirmek olduğuna işaret eden Duda, hastalığın bulaşıcı olması nedeniyle küresel ve sosyal bir sorun olduğunu dile getirdi.

Beş farklı hepatit çeşidi olduğu bilgisini veren Duda, “A, B, C, D ve E. Hepatit A ve hepatit E kirli sulardan ve yıkanmamış besinlerden bulaşır. B ve C, kan nakli ve cinsel ilişkiden bulaşıyor. Hepatit A ve B’nin aşısı var. Ülkemizde çocuklarımıza yapılıyor. Hepatit C’nin aşısı yok. Ancak son dönemde hepatit C için çok iyi ilaçlar üretildi” diye konuştu.

Duda, hepatit hastalığının herkese yakın olduğuna vurgu yaparak, “Hepatit çok kolay bulaşabilir ama çok zor da bulaşabilir. Yani ikisinin arasında dengeyi bulmamız lazım. Hepati B aşısı olan insanlar sirozdan ve karaciğer kanserinden korunabilirler. Karaciğer nakli gereken durumların çoğunda sebep, hepatit B veya hepatit C’dir. Erken önlem alarak, tedavi olarak, aşılanarak bu karaciğer nakli aşamasına kadar gelmeden toplumu koruyabiliriz. Hepattitten korunmak hem daha ucuz hem daha kolay. Yani hastalık başladıktan sonra olay daha da kötüleşiyor. El sıkmayla, yanaktan öpmeyle, aynı odada havayı solumakla bulaşmaz. Sağlıklı bireyler sağlıklı toplumu oluşturur. Bizlerin ve çocukların sağlığı çok önemli. Çocuklarımız bu hastalıktan aşı ile koruyabiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Episkopos Arsenios Dahdal’ın, Mersin Cemaati’ne Ziyareti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna'nın bereketi ile Mersin’e gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Mersin cemaat mensupları ile bir araya geldi....

Sevgi Şehidi: Savaşın Parçaladığı Suriye’de Hollandalı Pederin Fedakarlığı

Hollandalı Peder Frans van der Lugt, Mesih'in "Birbirinizi benim sizi sevdiğim gibi sevin" buyruğunu somutlaştırdı. Çarmıh Yolu'nda...

Somali’de 6 Hristiyan Katledildi

Somali'de 29 Mart'ta El-Şebab militanları, Müjde'yi (Tanrı Sözü) duyurduğu gerekçesiyle altı Kenyalı tüccarı öldürdüğünü duyurdu. Christian Today'in ulaştığı...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi