28 Mart 2024 Perşembe

Yaşama Elverişli Yeni Bir Gezegen Keşfedildi

Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanları dünya dışı yaşamı arama çalışmalarında büyük bir adım attı. Arayışlarını Güneş sisteminin dışına çıkaran gök bilimciler, Dünya’nın 2,5 kat büyüklüğe sahip ve yüzde 90’ı okyanuslarla kaplı yeni bir gezegen türü keşfetti. Hycean adı verilen bu gezegen türündeki suyun varlığının dünya dışı yaşamın varlığını kanıtlayabileceğini belirten uzmanlar, ilk hayat belirtisini 2-3 yıla kadar tespit edebileceklerini duyurdu.

Cambridge Üniversitesi gökbilimciler, son çalışmaların Dünya’nın iki buçuk katı yarıçapa sahip olan Güneş sistemi’nin dışındaki gezegenlerde yaşamın olabileceğini ortaya koydu.

Astrophysical Journal adlı dergide yayımlanan çalışma kapsamında bilim insanları, Dünya benzeri gezegenlerden daha çok sayıda ve gözlemlenebilir olan; sıcak okyanusla kaplı ve hidrojen açısından zengin atmosferlere sahip, “Hycean” adlı yeni bir yaşanabilir ötegezegen sınıfı tanımladı.

Cambridge Üniversitesi’nden araştırmanın başyazarı Dr. Nikku Madhusudhan, “Hycean’lar temelde hidrojen açısından zengin atmosferlere sahip su dünyalarıdır. Bu gezegenlere odaklanmak, Dünya’nın ötesinde yaşam bulma çabalarını hızlandıracaktır. Eğer, bu gezegenler yaşama elverişliyse iki ile üç yıl içinde ilk biyo-imzayı tespit edebileceğimize inanıyoruz” dedi. 1990’lardan bu yana binlerce ötegezegen bulunduğunu açıklayan Madhusudhan, yeni araştırma için Neptün’den daha küçük ama Dünya’nın yaklaşık 2,5 katı olan mini Neptünlere odaklandıklarını bildirdi.

Hycean dünyaları Samanyolu’nda çok yaygın, bu da yaşanabilir ötegezegenlerin önceden düşünülenden çok daha fazla olabileceği anlamına geliyor.

YÜZDE 90’I SUDAN OLUŞUYOR

Dahası, hycean gezegenlerinin yapısı, yaşamın varlığına işaret edebilecek daha geniş bir molekül dizisi aramanın mümkün olduğu anlamına geliyor.

Çalışmanın yazarları Hycean gezegenlerinin hidrojen açısından zengin bir atmosfere, gezegenin kütlesinin en az yüzde 10’unu oluşturan kayalık bir çekirdeğe ve yüzde 90’a kadarını oluşturan bir su katmanına sahip olarak tanımladı. (NTV)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi