29 Mart 2024 Cuma

Yeni atanan Iraklı rahipler mutluluk getirdi

Irak’ta ataması yapılan üç peder, Erbil’de bulunan Hristiyan mültecilerin kaldığı kampı ziyaret etti. Rahiplik rütbesine ulaşan bu üç rahipten biri olan Peder Roni Salim Momika, Erbil mülteci kampındaki Hristiyanlara anavatanlarında mutlu ve umutlu bir yaşam diledi.

5 Ağustos’da Erbil’de bulunan Süryani Katolik Kilisesi’nde rahiplik atanma töreni gerçekleşen Peder Momika ,“Kendimi mutlu hissediyorum!” dedi. Törene, Başpiskopos Yuhanna Petrus Moşe, Musul Süryani Katolik başpiskoposu, Kerküklü rahiplerin ve piskoposların Aishty kampında atamaya katıldığını, kilisenin 800 kişilik kapasitesinin olduğunu ve yaklaşık 1500 atama töreninin yapıldığı belirtildi.

Peder Momika, Emad, Petrus ve Paul adındaki genç rahipler, 2014 yılında IŞİD saldırılarından dolayı Kara Kuş’tan kaçmak zorunda kalarak, bir mülteci kampına sığındılar. IŞİD yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 5 bin 500 kişiyle beraber, Erbil’deki mülteci kampı onlar için yuva oldu. Atanma töreninde “ Kampta yaşayan insanlara umut vereceğiz. Özellikle Kara Kuş şehrindeki Süryani Katoliklere” ifadelerini kullandılar. Dinlerini inkar etmeye zorlandıklarını, yüksek vergi ödemekle ve ölümle tehdit edildiklerini söylediler. Peder, “Kara Kuş’taki bu kötü koşullar yüzünden iki yıl önce ayrılmıştık. Hristiyanlar için kederli zamanlardı.” diye belirtti.  “Şimdi kötü günler geride kaldı. İnsanlara umut diliyoruz.” dedi.

2014 yılındaki saldırıdan sonra, Kara Kuş’ta yapılan seminerler kapatıldı. Öğrenciler eğitimlerini tamamlayabilmek için Lübnan’ın Harissa şehrindeki Al-Sharfa Seminary’e gönderildi. Lübnan’da eğitimlerini tamamladıktan sonra, atama töreni için Irak’a geri döndüler.

Peder Momika, gençlerle çalıştı ve kadın grupları Erbil’deki mülteci kampına girmesine yardım etti. Rahip, şimdilik Erbil’de kalacağını ve kilisedeki hizmetine devam edeceğimi söyledi ve “Her türlü tehlikeye rağmen mültecilerle direnmek istiyorum. Hristiyanlara güç, umut, hayatlarını devam ettirmeleri ve o zavallı insanlarla birlikte kalmaları için cesaret vermek istiyorum.” diyerek sözlerini bitirdi. (KAYNAK: Catholic News Agency )

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi