27 Nisan 2024 Cumartesi

Yeni Peder Cimi Serkek, İskenderun Süryani Katolik Kilisesi’nde Ayin Gerçekleştirdi

İskenderun Mor Pavlos Süryani Katolik Kilisesi’nde geçtiğimiz hafta sonu bir ayin gerçekleştirildi. İstanbul’dan gelen Peder Cimi Serkek’in icra ettiği ayine Süryani Katolik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Üçkardeş de iştirak etti.

İskenderun’da bulunan Süryani Cemaati, bu hafta sonu Mor Pavlos Süryani Katolik Kilisesi’nde gerçekleştirilen ayinde buluştu. Bu özel ayine Süryani cemaat üyelerinin yanı sıra Ortodoks ve Katolik Kiliselerinden cemaat üyeleri de katıldı.

İstanbul’dan İskenderun’a gelen ve burada şahsi olarak ilk ayinini gerçekleştiren Peder Cimi Serkek’in yönettiği ayinde Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Monsenyör Paolo Bizzeti ile Katolik Kilisesi Pederi Dariusz Dogondke de hazır bulundu.

Hristiyan Toplulukları Birlikte Olmalı

Törende bir konuşma yapan Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Monsenyör Paolo Bizzeti, Hristiyan topluluklarının birliğinden söz ederek; “Bu Efkatristiya litürjisine katılmaktan dolayı çok mutluyum. Latin Katolik cemaatinin de bu litürjiye katılımından dolayı memnunum. Özellikle beni daha mutlu eden şey Süryani Katolik Cemaatinin yeni bir ruhanisinin olmasıdır. Peder Cimi Serkek’i kutluyorum.

İlk Hıristiyanların zamanından itibaren bugünlere kadar Hristiyan topluluklar arasında değişik ritüeller ve farklı kültürler vardı. İşte bizim bunları muhafaza etmemiz lazım. Şimdiki hedefimiz; bu farklılıklar ve çeşitlilikler içinde birlikte olmamız, en azından bayramlarımızı beraber kutlayabilme ve hristiyanların birliğinin tanıklığını dünyaya verebilmemiz olmalıdır” diye konuştu.

Biricik Oğul, Allah ile İnsanlar Arasında Bozulan Bağı Düzeltti

Ayin sırasında bir vaaz veren Peder Cimi Serkek de konuşmasında Noel Bayramı sürecine girdiğimize değinerek İsa Mesih’in neden dünyaya geldiği hakkında değerlendirmelerde bulundu. Serkek; “İncil’den okuduğumuz ayetlerde, Meleğin Meryem Ana’ya verdiği o kutsal müjde, sadece Meryem’in değil Dünyanın da akıbetini değiştirdiğini ve Allah’ın vaadinin gerçekleştiğini göstermektedir. Bu Müjde, atalarımız Adem ve Havva’nın işledikleri günah sonunda Allah ile aramızdaki bozulan o bağı düzeltmek için Rabbin dünyaya biricik oğlunu göndereceğinin müjdesidir. O ki günahlarımızı üstlenip kendini kurban olarak Rab Allah’a sunacaktır. Allah biricik oğlunu Nasıra kentinde marangozluk yapan Yusuf’un nişanlısı ve heykele hizmet eden Meryem adındaki genç bir kızdan dünyaya gelmesini uygun görmüştür. Bu eski Ahitte de bu şekilde buyrulmuştur” dedi.

Konuşmalarında Süryani Katolik Patrik Vekili Korepiskopos Orhan Çanlı’nın selamlarını da İskenderun halkına ileten Serkek, Ocak ayında Korepiskopos Çanlı ile yine İskenderun’a gelerek ayin icra edeceklerini ve yıl içinde birçok kez İskenderun’a geleceklerini müjdeledi.

Serkek, bu kutsal ayinde Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Monsenyör Paolo Bizzeti ile Katolik Kilisesi Pederi Dariusz Dogondke ile birlikte olmaktan dolayı memnuniyetini de dile getirdi.

İlahilerin söylendiği, duaların edilerek mumların yakıldığı Kutsal Ayin, Efkaristiya dağıtımının ardından sona ererken, ayine katılanlar kilise bahçesinde sohbetler ederek hep birlikte ikramlıkları yediler. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi