18 Nisan 2024 Perşembe

Yer Fıstığı Hayat Kurtarıyor

Haiti’de gönüllü Hristiyan doktorlar ve araştırmacılar ölüm döşeğinde olan çocukların hayatlarını yer fıstığı sayesinde kurtarıyor.

1988 yılında Haiti’ye ziyaretle gelmeye başlayan Dr. PatriciaWolff, çocukların yardıma muhtaç olduğunu fark edince “Çocuklar için Gıda” adlı bir proje kurdu. Sağlık sektöründe 15 yıl gönüllü çalıştıktan sonra Wolff faaliyetlerinin kapsamını genişletmeye karar verdi.

Haitili çocukların yüzde 20’lik kısmı normalden düşük bir kiloya sahip ve yüzde 14’ü 5 yaşına gelmeden hayatını kaybediyor. Tespitlere göre açlıktan en çok 3-4 yaş aralığındaki çocuklar etkilendiği belirtiliyor.

Böyle bir trajediye çözüm olarak yerfıstığı bile ölümden döndüren bir ürün haline geldiğini belirten Wolff, “Her gelişimde açlıktan hasta olan çocuklara rastlıyordum hatta bazen öldüklerini bile öğreniyordum. 2003 yılında her şey bir fıstık ezme makinesiyle başladı. Ezdiğimiz fıstıkları kuru süt, şeker ve yağ ile karıştırıyorduk. Böylece çocuklara ihtiyaçları olan vitamin ve mineralleri elde ediyor ve bunlardan olumlu sonuçlar alıyorduk. Başlarda bu karışımdan ayda 100 kilo kadarını üretiyorduk. Ayda 10 çocuğu tedavi ediyorduk. Bize bu mucize gibi geliyordu. Bitkin ve güçsüz olan çocuklar bir hafta sonra canlanıyorlardı. 6-8 hafta arasında ise tamamen iyileşiyorlardı.” dedi.

2012 yılında bu projenin gelişebilmesi ve ürünlerin elde edilmesi için bir üretim yeri açıldı, 80 bin çocuğun ihtiyacı olan vitamin ve mineral takviyeleri elde edilebiliyor. Böylece yer fıstıkları hayat kurtaran bir ürün haline geldi.

Wolff, “Buradaki amacımız sadece birilerine destek olmak değil, ülke için ilerde bilinçli ve sağlıklı bir toplum yetiştirmektir. Ülkeyi kalkındıracak bir gençliğin yetişebilmesi için bu şart. Üretmiş olduğumuz ürünler açlığa ve halsizliğe bir çözüm haline geldi. Bugüne kadar yüzlerce insanın hayatını fıstık sayesinde kurtardık. Burada çoğu çocuk, ailesi yeterince yiyecek bulamadığı için yetimhanelere gönderiliyor.” dedi.

Pritchard ve Dan Adams, olanlara dur demek için çalışmalar yapıyor ve otuz sene boyunca Haiti’de yaşayan ve Rehoboth Projesine dayalı olarak 3 Hristiyan okulu yönetiyorlar.

Dana Adams, “Bazı çocuklar okulda aç oldukları için bayılıyorlardı. Seneler önce, okuldaki 400 öğrenciyle besleme programına başlamıştık fakat okuldaki öğrenci sayısı artınca, maddi durumumuz buna yetmemeye başladı. Çok uzun bir süre Tanrı’nın bize bu konuda yardım etmesi için dua ettik.” dedi.

Tanrı dualarına,Christian Broadcasting Network kurumunun bu projeye destek vermesiyle cevap verdi. Söz konusu kurum, tam 2 okulun tüm öğrencilerinin beslenmesine yetecek kadar bütçe ayırdı.

Pritchard Adams, “Bu sene hedefimizde bin 200 Haitili çocuğun karnını doyurmak var,şuan 900 öğrencinin beslenmesini sağlıyoruz. Öğrenciler 5 gün boyunca okulda pişirilen yemeklerle karınlarını doyuruyorlar.” dedi.

Dan Adams, “Şimdi çocuklar daha uyanık ve daha dikkatli. Çocuklara her zaman yardım etmeliyiz, çünkü çocuklar bizim geleceğimizdir. Dünya bugünkü haliyle kalmamalı artık birşeyleri değiştirmeye başlamalıyız. Avrupa’da veya Amerika’da doğan çocuklar çok şanslı ama Haiti’de her şey tam tersi.” dedi.

(news.christian.by/Olga Daşcinscaia)

Somali’de 6 Hristiyan Katledildi

Somali'de 29 Mart'ta El-Şebab militanları, Müjde'yi (Tanrı Sözü) duyurduğu gerekçesiyle altı Kenyalı tüccarı öldürdüğünü duyurdu. Christian Today'in ulaştığı...

Dünyanın En Yaşlı Adamı Hayatını Kaybetti

Günde iki kez tesbih duası yapan ve dünyanın en yaşlı erkeği unvanına sahip olan Vicente Pérez Mora,...

Uyanış Gençliği’nde Hristiyanların Topluma Etkisi Konuşuldu

İstanbul'un farklı kiliselerinden gençler 6 Nisan Cumartesi günü, Uyanış Gençliği’nde yeniden bir araya geldi. Sunuculuğunu Dirisu Kilisesi’nden...

Kilise Yakınlarında Bir Araç Dolusu Yanmış Kutsal Kitap Bulundu

Tennessee'deki Global Vision Bible Kilisesi'nden pastör Greg Locke, kilise yakınlarındaki bir araçta yaklaşık 200 adet Kutsal Kitap'ın...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi