19 Nisan 2024 Cuma

Yeruşalim’de Bulunan Kale Makabilere Ait

Geçtiğimiz ay Yeruşalim’de bulunan tarihi kalenin,  yapılan incelemelerde Makabiler dönemine ait olduğu anlaşıldı. Bu keşif  Yeruşalim’in en büyük bilmecelerinden bir tanesinin cevabı haline geldi.

Tapınak Dağı’nın hemen yanında eski şehir duvarları önünde bundan 10 yıl önce otopark olarak kullanılan alan şimdi arkeologların çalışma alanı haline geldi. Burası şehrin en büyük arkeoloji kazılarının yapıldığı bölge olarak da biliniyor. Son 100 yıl içerisinde arkeologlar 2. yüzyıl’da Makabilerin dönemine aiti, Akka olarak da bilinen Yunan kalesi olduğu kesinleşti.

İsrail Eski Eserler Kurumundan Doron Ben-Ami, “Karşımıza çıkan yapının Akka kalesine ait olduğuna artık eminiz. Bu kale Antiokhos döneminin Davut kentinin üst kısmını temsil ediyor.”  açıklamasını yaptı.

Taş Vakfı’nın Direktörü Haham Levi Barnea Selava’ya göre, “Antiokhos bu kaleyi tepe noktadan Yeruşalim’i kontrol edebilmek için höyük olarak da bilinen yaklaşık 15 metre yüksekliğinde bir kale olarak inşa ettirmiştir. Antiochus’un Yahudilerin tapınağa olan saygısızlığından sonra Hasmonean’lar bir diğer adıyla Makabiler olarak bilinen topluluk isyan etti. Kazılar esnasında bunu kanıtlayan Antioch baskılı oklar ve mızrak taşları olduğu belirtildi. Keşifler, Joseph Flavia’nın “Makabiler” adlı kitabındaki bilgilerin doğruluğunu Akka kalesinin özellikle Davut Kentinde olduğunu kanıtlıyor.

Arkeolog  Doron Ben-Ami, “Bugün, bu keşif sayesinde, şuana kadar izole edilmiş diğer öğeleride birbirine bağlayıp ve bilgileri bir araya getirip Davut kentinin üst kısmında bulunan gerçek bir kulenin tarihini görebilirsiniz.” dedi.

Haham Levi Selivan Barnea, “Bu keşifle tarih hayat buluyor. Şimdi 4. Sınıfa giden birine, 4 yaşındaki bir çocuğa veya lise öğrencisine Yunanlıların kudretli imparatorluğundan bahsettiğimde savaşı anlatan metinlerde geçen bu güçlü yapıyı gösterebilirim.” dedi.

(mhn.emmanuil.tv/Olga Daşcinscaia)

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi