24 Nisan 2024 Çarşamba

Yeruşalim’de Oldukça Nadir Rastlanan 5 Sikke Bulundu

Yeruşalim’deki Arkeolojik Kazıların başkanı Tsakhi Dvir, “Tapınak Dağı’nın toprağında yapılan incelemeler sonucunda çok nadir rastlanan, MÖ IV. yüzyıla ait İkinci Tapınağın yapımından kısa bir süre sonra Kutsal Topraklarda basılmış olan 5 sikke keşfedildi” açıklamasında bulundu.

İsrailli arkeologlar, 1999 yılının Kasım ayında yeraltı camisi “Al-Matsala al-Marwani’nin” giriş inşaat çalışmaları sırasında Tapınak Dağı’ndan kaldırılan toprak katmanlarını inceledi. Haçlı Seferleri sırasında söz konusu topraklarda Knights Templar’ın merkezi bulunuyordu.

1999 yılında, bir buçuk gün boyunca arkeolojik kontroller yapılmadan ağır inşaat ekipmanlarının yardımıyla Tapınak Dağı’ndan 400’ün üzerinde kamyon dolusu toprak çıkarıldı. Çıkarılan topraklar Kidron Vadisi yatağına ve Kudüs civarındaki başka yerlere dağıtıldı. Günümüzde ise arkeologlar çıkarılan toprağın yerini tespit edip arkeolojik çalışmalar başlattı. Toprağın elenmesi sırasında ise Pers krallığının yüce otoritesi altındaki İsrail’in özerk yönetimi zamanında basılmış küçük gümüş sikkeler bulundu.

Gümüş sikkelerin üzerinde; İbrani alfabesiyle (Yagad, Yagud veya Yagada) yazıları yer alıyordu.

Bugüne kadar, bu türden çok az sayıda sikkeye rastlanabilmişti. Bu yüzden 5 sikkeden üç tanesinin çok iyi durumda olan sikkeler, Yeruşalim için son derece önemli bir keşif oldu.

Arkeologlar tüm bu keşiflerin üzerine Yeruşalim para yatağının Tapınak Dağı’nda olduğu sonucuna vardılar. Ayrıca günümüzde, üzerinde zambak çiçeğinin bulunduğu 1 İsrail Şekeli’nin, Pers krallığı dönemindeki sikke tasarımına uygun şekilde tasarlandığının altını çizmek gerek.(OD)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi