29 Mart 2024 Cuma

Yolcu Tiyatro ve Lusavoriç Korosu’ndan “Gomidas” Gösterisi

Kumkapı Patriklik Merkez Meryem Ana Külliyesi’ndeki Vortvots Vorodman Kilisesi Patrik Mesrob II Kültür Merkezi, 12 Kasım Cuma akşamı, “Gomidas” gösterisine ev sahipliği yaptı.


“Yolcu Tiyatro”nun bu oyununu Ahmet Sami Özbudak yazıp yönetirken, Ersin Umut Güler süpervizörlüğünü yaptı. Oyuncu Fehmi Karaaslan’ın canlandırdığı “Gomidas”a 40 kişilik Lusavoriç Korosu, şefleri Hagop Mamigonyan yönetiminde eşlik ediyor ve “Gomidas”la bütünleşiyor.

85 dk süren ve izleyicilerin duygusal anlar yaşadığı gösteride, oyuncu Fehmi  Karaaslan’ın tek kişilik “Gomidas” performansı ve Lusavoriç Korosu’nun Gomidas eserleri ve efektlerle oyuna katkısı görülmeye değer.


Gomidas Vartabed, Osmanlı döneminde Kütahya’da dünyaya gelmiş, yolu Eçmiyadzin, İstanbul, Berlin ve Paris’e düşmüş; Ermeni, Anadolu ve dünya kültürüne derin izler bırakmış, müzikolog, besteci ve koro şefi bir rahip. Hem Anadolu’yu hem “Müzik Kutusu” dediği Ermenistan’ı çok iyi tanıyan, ilhamını bu topraklardan alan, “sesinin duyulduğu her yer deniz kıyısı olan” bu özel sesin, Gomidas’ın yolculuğu birçok trajik hikâyeyle şekilleniyor. 1915’te Ermeni aydınlarla birlikte İstanbul’dan sürülüşünün ardından hayatının son 18 yılını sessizliğe gömülerek geçirdiği akıl hastanesinde, yakın arkadaşının ona miras bıraktığı hayalî koyunun peşinden seslenerek kendi hayat hikâyesinde sıra dışı bir yolculuğa çıkartıyor seyirciyi.
Türkçe ve Fransızca sahnelenen oyunda seyirci dilediği versiyonu seçebiliyor.

SAT-7 TÜRK, oyunun yapımcısı Ersin Umut Güler, yönetmeni Ahmet Sami Özbudak, oyuncusu Fehmi Karaaslan ve Lusavoriç Korosu şefi Hagop Mamigonyan’dan oyunla ilgili görüşlerini aldı.

Salgın öncesi yine aynı mekanda sahnelenen oyun, yeni normalleşme koşullarında tekrar seyirci ile buluşuyor. Oyun 18-19 Aralık tarihlerinde Türkçe, 17 Aralık tarihinde Fransızca olarak oynanacak.

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi