23 Nisan 2024 Salı

Yüksek Kilise Ziyaretçilerini Bekliyor

Aksaray’da, Bizans döneminden kalma şapelin içine 19. yüzyılda yapılan Yüksek Kilise, ihtişamıyla etkiliyor.

Güzelyurt ilçe merkezine 3 kilometre mesafede, göl kenarına dik kayalar üzerine taş oyma olarak inşa edilen ve ”Kızlar Manastırı” adıyla da anılan tarihi yapı, geçmişte Hristiyanların kutsal hac yolu üzerinde yer aldığı için ilgi görüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2001 yılında restorasyonuna başlanan ve aynı yıl ziyaretçilere açılan Yüksek Kilise’ye gelen turistler, su sarnıcı ve güvercinliği de ziyaret ediyor.

Nurullah Cemil Erciyas

Güzelyurt Kaymakamı Nurullah Cemil Erciyas, ilçenin Kapadokya bölgesinin doğu giriş kapısı olduğunu anımsattı.

İlçenin Kapadokya bölgesinin kültür hazinesi olduğunu anlatan Erciyas, “Bölgemizde Hristiyanlıkla birlikte yaşam başlamış. 4. yüzyılda Aziz Gregorius Theologos’un buraya gelmesiyle birlikte bu bölgede Ortodoksluk mezhebinin ilk fikirleri yaşam alanı bulmuş” diye konuştu.

Erciyas, Yüksek Kilise’nin bölgeye hakim yüksek bir tepenin üzerine taş oyma olarak inşa edildiğini aktardı.

Yapının tam karşısında Sivrihisar Kalesi’nin yer aldığını vurgulayan Erciyas, şöyle konuştu:

“Yüksek Kilise, Ihlara Vadisi ve Hasan Dağı eteklerine kurulan Mokissos Antik Kenti ile bir haberleşme ağına sahip. Yapı bu bölgede bir tehlike olduğunda onu görebilen fiziki konumda. Yüksek Kilise’nin, göl kenarında dik kayalar üzerinde harika bir yapısı var. Sonraki yıllarda kadın cezaevi olarak da kullanılmış. Kültür ve Turizm Bakanlığımızca 2001’de başlatılan restorasyon çalışmalarının ardından ziyarete açılmış. Yerli ve yabancı tüm misafirlerimizi bekliyoruz.”

“Misafirlerimiz tarihe tanıklık ediyor”

Erciyas, Kovid-19 salgını öncesinde ilçedeki tarihi ve doğal güzellikleri görmeye yılda yaklaşık 600 bin ziyaretçi geldiğini anlattı.

Güzelyurt’un turistler için bir cazibe noktası haline geldiğini aktaran Erciyas, “Ziyaretler devam ediyor, şu anda da ziyarete açık. Yüksek Kilise’ye gelen misafirlerimiz tarihe tanıklık ediyor. Kovid-19’un getirdiği şartların ardından bölgemizdeki turizm hareketliliğinin artacağını düşünüyoruz” ifadesini kullandı. (AA)

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi