25 Nisan 2024 Perşembe

“Yüz Yıl Önce Antakya – İskenderun – Musa Dağı” Sergisi

İstanbul Nişantaşı’nda bulunan Galeri Birzamanlar’da 18 Nisan Salı günü, “Yüz Yıl Önce Antakya – İskenderun – Musa Dağı” adlı sergi açılışı yapıldı. 

Orlando Carlo Calumeno’nun koleksiyonu ve arşivinden oluşan serginin tasarımı Savaş Yıldırım’a ait. Serginin küratörü ise Osman Köker. 
10 Haziran 2023 tarihine kadar sürecek olan sergi, hafta içi her gün 11:00 – 17:00 saatleri arasında gezilebilir. 

Açılış gününde konuklar arasında Başepiskopos Aram Ateşyan, RUMVADER kurucu başkanı Laki Vingas da vardı. Oldukça ilgi gören sergide Vakıfköy Kadınlar Kolu Kooperatifi de ürünlerini teşhir etmek için stand kurmuştu. 

Serginin amacını anlatan bir açıklama yapan Küratör Osman Köker, kameralarımıza da kısa bir röportaj verdi. Bu arada katılımcılar ziyaret süresince bolca fotoğraf çekme ve sohbet etme fırsatı buldular. 

Bu serginin amacı ile ilgili yapılan yazılı bildirim ise şöyle;

Deprem sonrası hem dayanışma hem de bilgi tazeleme ve kültürel mirasın korunmasından yana tavır alma amacı ile bir sergi hazırladık. 

6 Şubat 2023 ve sonrasında yaşanan depremler çok değerli hayatların kaybolmasına ve büyük bir yıkıma yol açmakla kalmadı; şehirlerin tarihi, kültürel dokusuna da büyük ölçüde zarar verdi. Şimdi ise bu şehirler yeniden ayağa kaldırılırken kültürel miras mekânlarının yok edilmesi ya da “ihmal edilmesi” riskiyle karşı karşıyayız. 

Birzamanlar Yayıncılık ve Galeri Birzamanlar olarak depremden etkilenen bölgenin geçmişteki çok kültürlü yapısına dikkat çeken bir sergi hazırladık. Antakya ve İskenderun şehirlerinin yaklaşık yüz yıl önceki haline odaklanan sergide, deprem bölgesindeki diğer şehirlerden de görüntüler yer alıyor.

Sergi süresince galeride düzenlenecek yan etkinliklerle konuyu etraflı olarak gündeme getirmeye çalışırken, bir yandan da depremzedelerle dayanışmaya katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. “Antakya, İskenderun, Musa Dağı Ermenileri” kitabımızın galerideki satışından elde edilecek gelirin tamamı Türkiye’nin son Ermeni köyü olan Vakıfköy’e verilecek ve depremzedelerin yöresel ürünlerinin tanıtım ve satışına sergi mekânında imkân sağlanacaktır.

Sergi: Yüz Yıl Önce Antakya, İskenderun, Musa Dağı
Küratör: Osman Köker
Tasarım: Savaş Yıldırım
Koleksiyon: Orlando Carlo Calumeno Koleksiyon ve Arşivi
10 Haziran 2023 tarihine kadar hafta içi 11.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Adres: Vali Konağı Caddesi Şafak Apt. No:23 kat:6 Nişantaşı-Şişli/İstanbul

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi