28 Mart 2024 Perşembe

Yüz Yüze Kilise Hizmetlerinde Düşüş Yaşanıyor

Yeni bir Lifeway Research anketi, geçen sonbahardan bu yana Protestan kiliseleri arasında yüz yüze katılımda önemli bir düşüş yaşandığını ortaya koydu. Birçok pastör geçen yaza kıyasla cemaatlerinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının altı katına çıktığını belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Protestan pastörlerin yüzde yetmiş altısı kiliselerinin Ocak ayında yüz yüze bir araya geldiğini söyledi. Bu oran Eylül ayında yüzde 87 idi. Yaklaşık yüzde 6 puanlık bir hata payı ile gerçekleştirilen çevrimiçi anket, 1- 11 Şubat tarihleri arasında 430 ABD’li Protestan pastörüyle yapılan görüşmelere dayanıyor.

Scott McConnell

LifeWay Research Genel Müdürü Scott McConnell, salgının değişen yapısı nedeniyle kiliselere yüz yüze katılım düzeyinin dalgalandığını söyledi. Yapılan çalışma, salgının kiliseleri yeni bir karantina ortamında ruhsal ihtiyaçlara ulaşmak için yenilik yapmaya ve uyum sağlamaya zorladığını ve kiliseye katılımı ne kadar derinden etkilediğini gösteriyor.

McConnell, ‘‘Kiliseler, yerel koşullara ve cemaatlerindeki vakalara göre ne zaman yüz yüze bir araya gelecekleri konusunu değerlendirmeye devam ediyor. Kiliseler, sağlık açısından güvenli olduklarını belirtse bile, üyeler kendi belirledikleri zaman diliminde geri dönecek’’ dedi.

ABD’li Protestan pastörlerin yalnızca yüzde 2’si, salgın öncesine kıyasla yüz yüze katılımda artış olduğunu bildirdi. Pastörlerin yaklaşık üçte biri (yüzde 31) kiliseye katılanların geçen Ocak ayına kıyasla yüzde 50’den az olduğunu belirtti.

Kiliselerinde COVID-19 teşhislerinde artış gören pastörler, acı çekenlere çobanlık yapmayı öğreniyor. Şubat 2021’de pastörlerin yüzde 88’inden fazlası, kiliselerine katılanlara COVID-19 teşhisi konduğunu söyledi. Bu oran Temmuz 2020’de sadece yüzde 28 idi. Pastörlerin yüzde 29’u virüs nedeniyle bir katılımcısını kaybettiğini söylerken, geçen yaz ankete katılanların sadece yüzde 5’i aynı ifadede bulunmuştu. 

McConnell yaşananlara rağmen kiliselerin temel faaliyetlerinin ve hizmetinin devam edeceğini belirterek, ‘‘Kiliseler birbirlerine ve cemaatlerine hizmet etmeyi bırakmadı. Telefon veya Zoom üzerinden olsa da ilişkilerini korumaya devam ettiler’’ dedi.

”Evden kilise”

Dijital ortam, kilise dışındaki insanlara ulaşma fırsatı sağladı. Çalışmaya katılan pastörlerin yüzde 88’i salgın döneminde kiliselerine çevrimiçi olarak katılan veya bağ kuran yeni insanlar gördüklerini söyledi.

Küçük gruplar, gençlik ve çocuk hizmetleri büyük ölçüde değişti. Pastörler, kilisedeki küçük grupların yüzde 60’ından fazlasının, yüz yüze veya sanal olarak bir araya geldiğini söyledi. Kiliselerin neredeyse üçte birinde gençlik faaliyetleri tamamen yüz yüzeyken, dörtte birinde çocuk hizmetleri yüz yüze devam ediyor. Yaklaşık beş öğrenci hizmet grubunun dördü bir şekilde toplanmaya devam ediyor. Bununla birlikte, tüm gençlik ve çocuk hizmetlerinin yüzde 50’sinden fazlası, tamamen sanal bir ortama geçti veya hizmetlerine devam edemedi.

McConnell, kiliselerin dikkatli davranmaya devam ettiğini söyledi. (CP)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi