4 Mayıs 2024 Cumartesi

Yüzlerce Kişinin Ölümüne Neden Olan Kiliseler Kapatıldı

Kenya’da bir pastörün cemaatini İsa Mesih ile buluşmaları için açlığa zorlaması üzerine yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Hükümet, vatandaşları aşırılıklardan korumak için beş kiliseyi kapattı. 

2003 yılında ”Son Zamanlar” mesajıyla kurulan ve Kenyalılar tarafından Shakahola tarikatı olarak bilinen Uluslararası İyi Haber Kilisesi’nin kapatıldığı açıklandı. Bu yılın başlarında yetkililer, grubun lideri olan Mackenzie’nin takipçilerini ölüm orucu tutmaya zorladığını öğrendi. Mackenzie’ye itaat edenler hayatını kaybetti ve cesetleri ormana gömüldü. Ağustos ayına gelindiğinde ”Shakahola ormanı katliamı” olarak adlandırılan olayda ölenlerin sayısı 427’ye ulaştı. 

Mackenzie, Nisan ayında gözaltına alındı. 8 Ağustos’ta mahkeme, soruşturmanın tamamlanabilmesi için polisin Mackenzie’yi 47 gün daha gözaltında tutmasına izin verdi.

Mackenzie, terörizmin yanı sıra çocuklara karşı şiddet, adam kaçırma ve cinayet suçlamalarıyla karşı karşıya. Kurbanların çoğu açlık nedeniyle hayatını kaybederken, diğerlerinin öldürüldüğü tahmin ediliyor. Güvenlik güçleri, kara para aklama, intihara yardım ve radikalleşme şüphesiyle soruşturduğu Pastör Ezekiel Odero’ya ait olan kiliseyi de kapattı. Nairobi’deki Theophilus Kilisesi de tarikat faaliyetlerine karıştığı şüphesiyle kapatıldı.

Batı Kenya’daki Kisumu Başepiskoposluğu’ndan Rev. Joachim Omollo Ouko, ‘‘Bu kiliseler Rab’bin buyruklarından tamamen uzak. Yeni yeni ortaya çıktıklarını görüyoruz. Liderlerinin hangi ilahiyat okullarına gittiğini bilmiyoruz. Sadece yüceltilmek istediklerini görüyoruz’’ dedi. 

53 milyonluk nüfusun çoğunluğu Hristiyan olan Kenya’da yaklaşık 4 bin kayıtlı kilise bulunuyor. Ancak ülke son yıllarda kiliselerin ve dini hareketlerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla karşı karşıya kaldı. Hükümet, halkın ibadet ve din özgürlüğünü çiğnememek adına gerekli müdahaleyi yapamadı. Redeemed Gospel Kilisesi liderlerinden Episkopos Lembert Mbela, ‘‘Ülkede bu tür tehlikeli doktrinlerin propagandasını yapan çok kişi var’’ dedi.

Mayıs ayında Devlet Başkanı William Ruto, dini örgütlere yönelik yasal ve düzenleyici yönetimi gözden geçirmek ve ülkede aşırılık yanlısı grupların büyümesine izin veren yasal boşlukları tespit etmek üzere görev gücü oluşturduğunu duyurdu.

Kenya Ulusal Kiliseler Konseyi Genel Sekreteri Canon Chris Kinyanjui, ‘‘Görev gücünün Shakahola’da yüzlerce Kenyalı’nın üzücü bir şekilde ölümü üzerine kurulduğunun farkındayız’’ dedi. Kinyanjui, ayrıca güvenlik güçlerini kendilerine sunulan raporlara göre hareket etmemekle suçladı. (CT)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi