16 Nisan 2024 Salı

Zehirli Bulutlar Türkiye’ye Geliyor

IŞİD’in Musul yakınlarında ateşe verdiği sülfür tesisinin oluşturduğu zehirli duman bulutunun rüzgarla birlikte Türkiye sınırından geçerek, Mardin ve Şırnak’ta asit yağmurlarına neden olacağı belirtildi.

Bu gaz bulutunun, rüzgarın etkisiyle Türkiye sınırına kadar geldiği, kısa süre içinde de Türkiye’nin sınır kentleri Mardin-Şırnak arasında asit yağmurlarına neden olacağı öğrenildi.

Devam eden Musul operasyonunda hava saldırılarına engel olmak için petrol kuyularını ateşe veren IŞİD Kayyara’daki bir fabrikada bulunan sülfür stoklarını da yakmıştı. Nefes almayı zorlaştıran, gözleri ve burnu yakan hayli yoğun bir gaz bulutu, bölgede yaşayan halkı da etkilemiş, yakınlarda bulunan ABD üssüne doğru ilerlemesiyle askerlere gaz maskeleri dağıtılmıştı. Günlerce devam eden yangın, büyük çaplı gaz bulutları oluşturmuştu.

irak-zehirli-bulutlarHürriyet gazetesinin haberine göre, NTV meteoroloji editörü Gökhan Abur dün akşam canlı yayında Türkiye’nin güney doğu kesimlerine yaklaşan bu sülfür içerikli bulutlar hakkında bilgi verdi. Özellikle bu akşam saatlerinden itibaren rüzgarın dönerek Mardin-Şırnak arasında yağış olacağını, gece saatlerinde başlayacak yağışın ortamdaki nemin artmasını sağlayacağını vurguladı. “Ortamdaki nem, su buharı. Su buharı da H2O ve SO2 ile birleştiği zaman H2SO4 dediğimiz halk deyimiyle bizim kezzap dediğimiz asiti oluşturacak. Dolayısıyla bize doğru yaklaştıkça, yağışın etkisini artırmasını beklediğimiz cuma ve cumartesi günü tamamen bizim sınırlarımız içine girmiş olacak” dedi.

Abur, yağmur damlacıklarının asitle yüklü olacağını söyledi. NASA’nın da bildirdiğine göre, bu asit yağmurlarının bölgedeki bitki örtüsünü yakacak. Dolayısıyla hem yer seviyesinde bitki örtüsü yanmış olacak hem ağaçlara zarar verecek.

Bu akşam Şırnak ve Mardin’de yağış olacağını, Cumartesi günü devam edeceğini belirtti. Gaziantep’e kadar ise, yağışın gözüktüğünü söyledi.

BM: 25 Milyon Kişi İnsani Yardıma Muhtaç

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'da 25 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu, 8,6 milyon kişinin ise yerinden edildiğini...

Kilisede Bıçaklı Saldırı: “Dini Aşırıcılık” Kaynaklı Bir Terör Eylemi

Avustralya'nın başkenti Sidney'in batısında bir kilisede, episkopos dahil en az 4 kişinin bıçaklandığı bildirildi. Ayin sırasında konuşma...

Gazze’de Sağlık Krizi: Yetersiz Beslenen Hastalar İyileşemiyor

Bombardımanın 6 aydır sürdüğü Gazze'de sağlık hizmetlerine erişim neredeyse imkansız hale geldi. Yetersiz beslendikleri için yaraları iyileşmeyen...

İzmir Azize Helena Cemaati’nin yeni Başpapazı Peder Adrian Baciu Oldu

İzmir Karşıyaka Azize Helena Cemaati'nin yeni Başpapazı Romanyalı Peder Adrian Baciu OFM Conv.’ın görevinin başlangıcı vesilesiyle 14...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi