19 Mart 2024 Salı

Zimbabve’de Hristiyan Liderler, Kaçırılma Olaylarını Kınadı

Zimbabve’de kimliği belirsiz kişiler tarafından üç muhalif lideri kadının kaçırılması ve işkenceye maruz kalması, kınama dalgası yarattı ve soruşturma çağrısında bulunuldu.

Demokratik Değişim Hareketi üyesi olan üç kadın lider, geçtiğimiz çarşamba günü kimliği belirsiz kişiler tarafından Harare’de kaçırıldığı öne sürüldü.

Kaçırılan Kadınlar İşkenceye Maruz Kaldı

Ciddi şekilde darp edilen üç kadın travma geçirmesinin ardından, Harare’nin yaklaşık 80 kilometre kuzeyinde yol kenarına atıldı.

Muhalif liderler, hükümetin yasadışı olarak nitelendirdiği Demokratik Değişim Hareketi üyesiydi. Kaçırılan üç kadın, Joana Mamombe, Cecilia Chimbiri ve Netsai Marova hükümetin COVID-19 politikasını eleştiriyordu.

Başkent Harare’de Zimbabve Hristiyan Mezhepleri Başkanları, kaçırılma olaylarını kınayarak, Hristiyan ve kültürel normların ihlal edildiğini açıkladı. Ayrıca 16 Nisan’da altı polis memurunun ülkenin en büyük ikinci şehri olan Bulawayo’da iki kadına yönelik şiddetine dikkat çekildi.

Üç muhalif lideri kadının kaçırılması Bulawayo, Cowdray Park’taki iki kadının maruz kaldığı saldırıdan birkaç gün sonra yaşandı. Üç kadının da gözaltı sırasında işkence gördüğü, istismara uğradığı ve insanlık dışı muameleye maruz kaldığı belirtildi.

Zimbabve Kilisesi liderleri tarafından yapılan açıklamada, Zimbabve’nin kültürel normlarına ve her şeyden önce yaşamın kutsallığına ve Zimbabve’nin imzası olan çeşitli uluslar arası sözleşmelere ters düştüğü belirtildi. ‘‘Öncelikle son birkaç ay içinde soruşturma açılmamış çok sayıda kaçırılma vakası oldukça rahatsız edici. Daha da rahatsız edici olan şey, bazı devlet görevlilerinden gelen tüm bu kaçırılma olaylarının üçüncü bir güç tarafından yürütüldüğü imalarıdır. Bu durum, hükümetin en üst düzenin sorumluluğunu reddi anlamına geliyor’’ açıklamasında bulunuldu.

Hristiyan liderler, soruşturma çağrısında bulundu. Uluslararası Af Örgütü’nün Doğu ve Güney Afrika Direktörü Yardımcısı Muleya Mwananyanda, üç politikacı kadının kaçırılmasını kınadı. ‘‘Zimbabve’nin geçmişinde kaçırılma olayları var. Bazı aktivistler yıllardır kayıp. Pek çok aktivist gözaltı sürecinde işkenceye maruz kaldı’’ ifadelerinde bulundu.

Çeşitli insan hakları örgütlerinden alınan bilgiye göre, 2019 yılından itibaren yaklaşık 50 sosyal ve siyasi eylemci kaçırıldı ve işkenceye maruz kaldı. 2019 yılında kaçırılanlardan biri de tıp doktoru Peter Magombeyi’ydi. Kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırılan Magombeyi darp edildi ve yol kenarına atıldı.

Soruşturma Başlatıldı

Zimbabve İçişleri ve Kültürel Miras Bakanı Kazembe Kazembe, üç politikacı kadının kaçırılması olayında tam kapsamlı bir soruşturma başlatılmasını emretti. Zimbabve Kilisesi liderleri ise, kaçırılma olaylarında mağdur olanlara destek, esenlik ve koruma sağlamaya devam etme sözü verdi. (vaticannews)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi