29 Mart 2024 Cuma

Zirve davasında sanıklar ve avukatları iddia makamını suçladı

zirve

Malatya’daki Zirve Yayınevi davası 93. duruşmasında bazı sanıklar ve avukatları, iktidara yakın gazetelerde yer alan haberleri dile getirerek iddia makamını suçladı. Duruşma öncesinde ellerinde bayraklar bulunan bir grubun sanıklara destek verdiği görüldü.

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından dava Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nden alınan dosya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeni bir mahkeme heyeti karşısında görüldü. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından diğer darbe davalarında olduğu gibi bu davanın da seyri değişti. Daha önce dillendirilen ‘cinayetler 5 gencin işi’ minvalindeki algı operasyonu söylemlerine, hükümet üyelerinin söylemleri, iktidara yakın medyanın yayınlarıyla ‘orduya kumpas’ söylemleri de eklendi.

24 Şubat’ta görülen 92. duruşmanın ardından verilen ara kararlarla dava kapsamında tutuklu yargılanan asli fail 5 genç 5 yıla indirilen azama tutukluluk süresi aşıldığı için Mart ayında, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ise 10 Haziran’da serbest kalmıştı. Duruşmaya öldürülen Tilman Geske’nin eşi Susanna Geske ve oğlu Lucas Geske, Uğur Yüksel’in annesi Hatice Yüksel, tutuksuz sanıklar emekli orgeneral Ahmet Hurşit Tolon, Mehmet Ülger, Ruhi Abat, Haydar Yeşil, Murat Göktürk, Abdullah Atılgan, Mehmet Çolak, Levent Ercan Gelegen, Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Adil Akçay, Adem Gedik, Hüseyin Yelki ve avukatlar katıldı.

Adana F Tipi Cezaevi tutuklu sanık Varol Bülent Aral ile tutuksuz sanık Hamit Çeker Elbistan Emniyet Müdürlüğü’nden görüntülü konferans yöntemiyle katıldı. Duruşmayı İşçi Partililer ile Balyoz darbe planı davasında Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi’nden 19 Haziran’da tahliye edilen emekli Kurmay Albay Ahmet Küçükşahin de izledi.

Duruşma öncesi dava kapsamında daha önce tahliye olan cinayetlerin asli failli gençler polis nezaretinde adliyeye getirilirken maktül Uğur Yüksel’in annesi Hatice Yüksel sanıklara tepki gösterdi. Dava öncesi duruşma salonu önünde de kısa süreli arbede yaşandı. Duruşma salonunda oturmak için yer kalmayınca görevliler izleyicilerin bir kısmını içerde yer olmadığı için salona almadı. Buna tepki gösteren bazı sanık yakınları görevlilerle tartıştı. Daha sonra salona bekleme odasındaki oturak getirilerek soruna çözüm bulundu.

Sanık avukatları duruşmanın ilk bölümünde mütalaaya ilişkin savunma yaptı. Tolon’un avukatı İlkay Sezer, mahkemeye, davaya ilişkin taleplerini içeren 11 sayfalık dilekçe sundu. Yargılamada usul hataları yapıldığını öne süren Sezer, mütalaanın da iade edilmesini talep etti.

Söz alan Hurşit Tolon da bağımsız yargıya güvenini yitirdiğini bir kez daha yinelediğini belirtti. Zirve cinayetleri ve cinayetleri işleyen gençlerle hiçbir bağının olmadığını savunan Tolon, “Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışmaya başlarken şehit olabileceğimi ve esir düşebileceğimi göze almıştım ancak hukuk suikastına kurban gideceğimi tahmin etmemiştim. Adalet geç de olsa tecelli etti ben de hürriyete kavuştum. Başbakan’ın danışmanının da belirttiği gibi TSK’ya kurulan kumpas sonucu Zirve katakullisi ile mağdur edildim.” dedi.

Duruşmaya bugün devam edilecek.

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi