5 Mayıs 2024 Pazar

Reformun 500. Yılı Mardin’de Özel Bir Programla Kutlandı

Reformun 500. yılı,  Mardin Protestan Kilisesi tarafından düzenlenen bir etkinlikle Mardin’de kutlandı.

Mardin Protestan Kilisesi tarafından bir otelde düzenlenen kutlama programının sunuculuğunu sinema ve tiyatro oyuncusu aynı zamanda SAT-7 TÜRK Genel Müdürü Melih Ekener yaptı.  500’üncü yıl kutlama programına Diyarbakır- Mardin Süryani Ortodoks Kadim Kilisesi Metropoliti Saliba Özmen, Artuklu Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, AK Parti Mardin İl Başkanı Mehmet Ali Dündar, HDP Mardin İl Eşbaşkanı Eylem Amak ve vatandaşlar katıldı.

Program İstanbul Anadolu Protestan Kilisesi Pastörü Levent Kınran’ın, Kutsal Kitap’tan yaptığı paylaşımı ile başladı. Medeniyetler beşiği olan Mardin’de özel bir akşamda bir araya geldiklerini ve bundan beş yüz yıl önce tarihi değiştiren çok önemli bir olay olduğuna değinen Kınran, konuşmasına şöyle devam etti; “Berlin’e yakın Wittenberg şehrinde Reform hareketi başladı. Aslında buna benzer küçük çaplı birçok hareket tarih boyunca olmuştur. Fakat o günkü reform hareketini diğerlerinden ayıran Martin Luther’in başlattığı o akımın öncelikle bütün Avrupa’ya, ardından da tüm dünyaya yayılması olmuştur. Bu akşam reformu hem anıyoruz hem de kutluyoruz. Peki, nedir reform? Reformu tanımlayan birçok ilke var. Ama bunlardan belki de en temeli şudur: Sola Scriptura, yani yalnızca ve sadece Kutsal Kitap. Reformun tek bir hedefi kiliseyi Kutsal Kitap’a döndürmek ve bağlamaktır. Reformcuların soruları ve cevapları şunlardır; İmanımızı neye göre belirleyeceğiz? Kutsal Kitap’a dönerek. Doğru ve yanlışı nasıl ayırt edeceğiz? Kutsal Kitap’ı okuyarak. İlahiyatımızı kilisemizin etiğini, uygulamalarını nasıl belirleyeceğiz? Kutsal Kitap’a dönerek. Dünyada insanlar tarafından yazılmış olan çok sayıda kitap vardır. Ama Kutsal Kitap’ı hepsinden ayıran Allah’ın Kelamı olmasıdır. Birçok insan çok güzel sözler sarf etmiştir tarih boyunca. Hepsini okuruz, feyiz alırız. Ama Kutsal Kitap’ı farklı kılan yüce Tanrı’nın sözlerini içermesidir. Tanrı’nın sözü her insan içindir. Dünya üzerindeki her insan Kutsal Kitap’ı ana dilinde okumalı, anlamalı ve yaşamalıdır. Reform, Kutsal Kitap’a dönmek ve Kutsal Kitap’ı her insanın dünyada yaşayan her insanın anlayışına sunmak demektir. Bugün medeniyetler beşiği olan Mardinimizde elimizde çağdaş Türkçe Kutsal Kitap vardır. Bunu mümkün kılan beş yüz yıl önce reformla başlayan Kutsal Kitap’a dönüş hareketidir. Kutsal Kitabı oluşturan Tevrat, Zebur ve İncil bugüne kadar tam 636 dile çevrilmiştir. Sadece İncil 1442 dile çevrilmiştir. Dünya halklarının çoğu Kutsal Kitap’ı kendi dilinde okuma ve anlama imkânına kavuşmuştur. Bütün bunların hepsi reform hareketi ile başladı. İnsanlar Kutsal Kitabı kendi dillerinde okudukları zaman Kutsal Kitabın ne olduğunu her şeyden önce gördüler. Nedir Kutsal Kitap? Kutsal Kitap hakikati Mezmurcu tarafından şöyle ifade edilmiştir; demiş ki Mezmurcu, “Sözlerinin temeli gerçektir. Doğru hükümlerinin tümü sonsuza dek sürecektir. ‘ Kutsal Kitap’ın temeli gerçektir. Allah’ın Kelamı kutsaldır,  yanlışızdır, hatasızdır, kusursuzdur, eksiksizdir. Her konuda doğrudur, saftır, paktır. Tanrı’nın her sözü sevgili konuklar, güvenilirdir, çünkü Tanrı’nın bizzat kendisi güvenilirdir. Bu ayette söylendiği gibi Tanrı’nın sözleri sonsuza dek kalıcıdır” dedi.

Levent Kınran’ın paylaşımının ardından, Mardin Valiliği’nin Dinler ve Diller Korosu Türkçe, Kürtçe, Arapça, Ermenice ve Süryanice şarkılar seslendirdi.  Ayrıca Mardin Süryani Kırklar Kilisesi Kız Korosu da Süryanice ilahiler söyledi.

Program için Güney Kore’den gelen koro, Türkçe ilahiler seslendirdi.  Programda ayrıca Güney Koreli keman sanatçı Sora Lim ve dünyaca ünlü saksafon sanatçısı Gwansig Park’da dinletileri ile izleyenlere müzik keyfi yaşattı.

Sinema ve tiyatro oyuncusu Melih Ekener de tiyatro dolayısıyla Türkiye’nin ve dünyanın birçok şehrini gezdiğini, ancak Mardin gibi tarihi bir kenti görmediğini belirterek, “Mardin’de farklı bir ruh var. Burada bütün dil, din, ırk bir arada yaşıyoruz. Ayrım yapan bütün şeyler bir kenara atılmış, insan olarak bakıyor herkes herkese. Bu bence muhteşem bir şey. Büyüklerime sesleniyorum buradaki güzellikleri lütfen korusunlar ve desteklesinler” dedi.

Mardin-Diyarbakır Süryani Ortadoks Kadim Kilisesi Metropoliti Saliba Özmen ise Süryani cemaati adına bütün Protestanların gününü kutlayarak, “Bu anlamlı günün barışımıza hoşgörümüze güç katmasını diliyoruz” diye konuştu.

Programın kapanışında söz alan, Mardin Protestan Kilisesi Pastörü Ender Peker, programa katılan konuklara teşekkürlerini ileterek, Protestanlığın 31 Ekim 1517 tarihinde kurulduğunu, hoşgörü şehri Mardin’de 500’üncü yılını kutlamanın onurunu yaşadıklarını ifade etti.(SAT-7 TÜRK/Birgül Zengin-MARDİN)

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi