5 Mayıs 2024 Pazar

Deyrulzafaran Manastırı zeytinliklerinde yangın: 700’e yakın ağaç kül oldu

Mardin’de bulunan ve Süryaniler için önemli bir merkez olan Deyrulzafaran Manastırı zeytinliklerinde yangın çıktı. Manastırın önemli gelir kaynaklarından biri olan zeytinliklerde çıkan yangında 700’e yakın ağacın yandığı belirtiliyor.

Kentten 4 km uzaklıkta bulunan ve 5. yüzyılda inşa edilen tarihi manastırın arazisinde bulunan zeytin bahçelerinde çıkan yangın sonucu 700’e yakın zeytin ağacı yandı.

Manastırın arazilerinde, zirai ilaç kullanılmadan tamamen doğal yöntemlerle yetiştirilen zeytinler, manastır ekonomisine de önemli bir katkı sağlıyordu. Nedeni öğrenilemeyen yangına önce manastır sakinleri ardından da olay yerine gelen itfaiye müdahale etti.

Olay ile ilgili soruşturma başlatıldı.

Mardin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan Yangın Raporu’na göre yangının kundaklama sonucunda meydana geldiğinin tahmin edildiği açıklandı.

Yangın ile ilgili Sputnik Türkiye’ye konuşan Deyrulzafaran Manastırı rehberi Afrem Johannes, yangının 03.00 sularında çıktığını söyledi. Yangın ilk kendilerinin müdahale ettiğini ifade eden Johannes, hemen ardından itfaiyenin gelerek yangını söndürdüğünü söyledi. Johannes şunları kaydetti:

“Genelde oraya içmeye gelen vatandaşlar oluyor. O akşam da birileri gelmişti. Yangını onların çıkardığından şüpheleniyoruz. Yaklaşık 700 ağaç yandı. Aralarında yeni ektiğimiz fidanlar da vardı. Birçoğu kül olurken birçoğu da bir daha yeşermeyecek şekilde kurudu. Baya bir zararımız oldu. Zeytinlikler manastırın masrafını karşılıyordu.”

Manastırda büyük maddi kayba uğrayan Deyrulzafaran Manastırı’na yardım için Avrupa Süryanileri arasında da yardım kampanyası başlatıldı. İsveç’te başlatılan kampanya sosyal medyada geniş kesimlere ulaştı.

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi