6 Mayıs 2024 Pazartesi

Vatikan, Yapay Zeka İçin Etik İlkeler Geliştirdi

Roma Katolik Kilisesi, yapay zeka etiği üzerinde çalışmak için IBM ve Microsoft ile bir araya geldi.

Papa Françesko, bu toplantıya video konferans yöntemiyle katılacaktı fakat soğuk algınlığı nedeniyle bu planını iptal etmek zorunda kaldı.

İki teknoloji devinin liderleri Roma’daki kilise yetkilileriyle bir araya geldi ve “insan merkezli yapay zeka tasarımı” için işbirliği yaptı.

Microsoft başkanı Brad Smith, projeyi imzalama etkinliğinde yaptığı açıklamada “İnsanların, bizi birbirimize zıt olmamıza rağmen bir amaç için beraber çalışan ekipler olarak düşünmesini istiyorum. Bu teknoloji ile beraber dünyanın her yerinden farklı görüşleri paylaşan birçok insanın birlik olmasını amaçlıyoruz” dedi.

Brad Smith

Brad Smith’in söyledikleri, kendisinden sonra yazılı açıklama yapıp ilk kez konuyla ilgili ayrıntılar paylaşan Papa Françesko tarafından da desteklendi.

“Roma Etik Çağrısı” olarak isimlendirilen bu sözleşme, IBM Genel Başkan Yardımcısı John Kelly, Papalık Yaşam Akademisi Başpiskoposu Vincenzo Paglia ve Microsoft Başkanı Brad Smith tarafından imzalandı.

John Kelly

Ayrıca yine aynı toplantıda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu Müdürü QU Dongyu ve İtalya Teknoloji Bakanı Paola Pisano da sözleşmeye imza atanlar arasında yer aldı.

Mevcut dönemi bir çeşit “rönesans” olarak isimlendiren konuşmacılar, yapay zeka buluşunun, insanlığın gelişimi için matbaa veya içten yanmalı motorun icadı kadar önemli olacağını söylediler.

Microsoft başkanı Brad Smith: “Sanırım zor bir dönemdeyiz çünkü dünyanın pek çok yerinde kutuplaşma fazlasıyla mevcut. Bizi birbirimizden ayıran boşlukları kapatmak için çalışabilecek insanlara ihtiyacımız var. Bu yüzden Katolik Kilisesi ve Microsoft’a bir bakıyorum, ve… Neden olmasın?” açıklamasında bulundu.

Bir araya gelen ekip, etik ve teknoloji üzerine yeni bir diyalog başlatmak istiyor ve diğer şirketleri birlikte çalışmaya davet ediyor.

Bu konuyla ilgili Başepiskopos Paglia; “Bu projede İncil’in verdiği ilhamın çok önemli olduğunu söylemeliyim. Çünkü İncil bizi hizmet etmeye, kardeşliği bölmek yerine yaymaya davet ediyor” dedi.

Papa Françesko, sonradan yaptığı yazılı açıklamada, “Eşitsizliklerin sürdüğü bu dönemin en büyük tehlikelerinden biri de yeni teknolojilerin sunduğu muazzam potansiyelden uzak kalmaktır” dedi. (O.D/BBC)

Myanmar Ordusu, Kilise Hizmetlerine Kısıtlama Getirdi

Tatmadaw olarak bilinen Myanmar ordusu, Chin eyaletinde kilise hizmetlerine kısıtlama getirdi. 22 Nisan'da milislerin hükümet yetkililerini taşıyan...

Serbest Bırakılan Pastör Yeniden Tutuklandı

Myanmar'da Yeni Yıl kutlamaları vesilesiyle 3.300 mahkum serbest bırakıldı. Serbest bırakılan Baptist pastör ise aynı gün içinde...

Etiyopyalı Hristiyanlar Barış İstiyor

Etiyopya Adigrat Episkoposluğu'ndan Episkopos Tesfasellassie Medhin, bölgede Tanrı'nın halkının dayanılmaz acılara maruz kaldığını söyleyerek, 2 Kasım 2022...

Hindistan’da Hükümete Harekete Geçme Çağrısında Bulunuldu

Hindistan'ın Manipur eyaletinde şiddet olayları yeniden şiddetlendi. Genel seçim sürecinde can kaybının artacağından endişe duyuluyor.  Hristiyan Dayanışma Birliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi