3 Mayıs 2024 Cuma

Rus Ortodoks Kilisesi’nde Theotokos Bayramı

Rus Ortodoks halkı, ülke kültüründe büyük yer eden Theotokos Bayramı’nı kutladı.

Theodoks’un Şefaati Bayramı Rusya’da 12. Yüzyılda belirlenmiş olup günümüze kadar hep aynı tarihte kutlanmaya devam ediyor.

10. yüzyıl Rus hükümdarı Andrey Bogolyubsky’nin dönemlerine dayanan Theotokos’un Şefaati bayramı Rus Halkı tarafından her yıl 14 Ekim tarihinde kutlanıyor.

Efsaneye göre, Konstantinopolis’in Kuşatması sırasında, hükümdar Andrey, Meryem Ana’nın kıyafetlerinin saklandığı Vlaherna Meryem Ana Kilisesi’nde, Meryem Ana’nın kendisini görmüştür. Hükümdar Andrey ve öğrencisi Epiphania’nın anlattıklarına göre, Meryem ana, tapınakta ibadet etmek üzere toplanan halkın üstünü Omofor’u ile örtüyordu. Söz konusu olay Meryem Ana’nın imanlı halkı kendi himayesine alması olarak nitelendirildi. Meryem Ana’nın Omoforu’nun gücüne inanan hükümdar Andrey, bu olayın özel bir bayram olarak kutlanmasını uygun görmüştür.  

Rus Ortodoks halkı için büyük yer eden bu bayrama verilen önemi Rusya genelinde Meryem Ana’nın Omofor’u adına kurulan kiliselerin sayısında da görmek mümkün. Onlardan en çok bilinenlerden biri ise kızıl meydanda duran ve Vasil Katedrali olarak da bilinen Aziz Basil Katedrali’dir. Bir diğeri ise tarih kitaplarının neredeyse tamamına konu olan Nerl’deki Meryem’in Şefaati Kilisesi’dir. Hükümdar Andrey Bogolyubsky’nin emri ile inşa edilen Nerl’deki Meryem’in Şefaati Kilisesi Moğol öncesi çağdan günümüze ulaşabilen nadir anıtlardan biridir.

Rus Ortodoks halkı bu yıl da dini geleneklerine sadık kalarak kızıl meydandaki Vasil Kadetrali’nde, Nerli kıyısındaki Meryem Ana Kilisesi’nde ve diğer tüm Ortodoks tapınaklarındaki özel ayine tek fark online olmak üzere katılım gösterdi.

Theotokos’un Şefaati ve Meryem Ana’nın Omofor’u bayramını özel kılan bir diğer özellik ise kilise liderlerinin açık mavi kıyafetler giyerek ayini gerçekleştirmeleridir.

Hükümdar Andrey Bogolyubsky, bu bayramı 12. yüzyılın ortalarında Rusya’da kurmasına rağmen Meryem Ana’nın anısına kutlanan birçok benzer bayram daha mevcut.

Tüm Rusya ve Moskova Patriği Kirill, vaazında, Rusya’daki Meryem Ana’nın Omoforu’na adanan bayramın bu kadar popüler olmasının nedeni, Rus halkının ulusal farkındalığına bağlılığı olarak nitelendirdi.

Moskova ve tüm Rusya Patriği Kirill, Theotokos’un Şefaati bayramının öneminden bahsederken; Kulikov sahasında “Rusların kazanma şansı yoktu” fakat o gün Theotokos bayramı kutlandığı için Meryem Ana’nın Omoforu halkımıza yardım etti” dedi.

Aynı şekilde ülkenin sıkıntılı zamanlarında ve Napolyon Bonapart zaferinin sırrını, yerli halkın Smolensk’te bulunan Meryem ana ikonalarına dua etmesiyle birebir alakalı olduğunun altını çizdi.

Meryem Ana’nın Omofor’u bayramının Rus halkının tarihi ile birebir ilişkili olduğunu söyleyen Patrik Kirill: “Anavatanımızın bağımsızlığını kazanıp tüm zorlukları aşmasını Meryem Ana’nın Omofor’una borçluyuz” dedi.

Tüm Rusya ve Moskova Patriği Kirill: “Ayrıca Meryem Ana’nın Omoforu’nun ancak dua ile aktifleştiğini ve imanımızın bir karşılığı olduğu unutulmamalıdır. Tanrıya aklımızı, irademizi ve duygularımızı feda etmemize bir yanıt olarak çalışmaktadır” diye ekledi. 

Söz konusu bayram günü akşam yemeğinden önce sonbahar mevsiminin son günü olduğu, akşam yemeğinden sonra ise kışa girildiği inanışı da mevcuttur. Bu nedenle, köylüler “kışı karşılayıp sorunsuz atlatmak için” hasır dallarını yakarlar. (O.D/ria.ru)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi