5 Mayıs 2024 Pazar

Papa Françesko: ‘‘Küçük Gıda Üreticilerine Yardım Edin’’

Papa Françesko, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, dünyanın küçük gıda üreticilerine yardım etmek için daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi.

Papa, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) gönderdiği mesajda, salgının gelecekteki krizlere dayanabilecek küresel bir gıda sistemi yaratma çabalarını teşvik etmesi gerektiğini söyledi. 

Papa, İspanyolca yayınladığı mesajda ‘‘Uluslararası toplumun, her ülkenin gıda özerkliğine ulaşmak için gerekli mekanizmaları uygulamasını sağlamak amacıyla gösterdiği çabaları takdir ediyor ve teşvik ediyorum. Küçük üreticileri desteklemek, kapasitelerini ve dayanıklılıklarını geliştirmelerine yardımcı olacak yeniliklerden yararlanmak büyük katkı sağlayabilir. Bu nedenle, yaşanan salgın döneminde çalışmalarınız özel bir önem taşıyor’’ ifadelerini kullandı.

Papa’nın mesajı, Polonya’nın İklim ve Çevre Bakanı ve 14-18 Haziran’da Roma’da gerçekleşen 42. FAO Konferansı Başkanı Michał Kurtyka’ya gönderildi. 194’ten fazla üye ülkeye sahip olan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, 130’dan fazla ülkede faaliyet göstermekte.

Konferansın ilk gününde Papa’nın mesajına ek olarak İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile Gıda ve Tarım Örgütü’nün Çin Genel Direktörü Qu Dongyu’nun açılış konuşmaları yer aldı. 

Papa Françesko, 2020’de akut gıda güvensizliği riski altında ve acil geçim desteğine ihtiyaç duyan insan sayısının son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti. Papa, ‘‘Bu durum gelecekte daha da kötüleşebilir. Çatışmalar, iklim koşulları, ekonomik kriz ve mevcut salgın nedeniyle milyonlarca insan açlık ve kıtlıkla mücadele ediyor. Bu nedenle, artan güvenlik açıklarını ele almak ve bunlara neden olan sorunlarla mücadele edebilecek politikaları benimsemek gerekiyor. Bu ihtiyaçlara çözüm bulabilmek için öncelikle gıda sistemlerinin kapsayıcı, sürdürülebilir, herkes için sağlıklı ve uygun fiyatlı olması sağlanmalıdır. Krizden kurtulmanın temel faktörü, insana yönelik tasarlanmış, maddi çıkar gütmeyen, ortak yarara bağlı, etik değerlere ve çevreye saygılı bir ekonomidir’’ dedi.

FAO’nun 2020 Dünya Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu raporu, COVID-19 salgınının, 2020 yılı sonu itibariyle 130 milyon kişiyi daha kronik açlıkla yaşamaya mahkûm edebileceğini bildirdi. 

Papa, ‘‘Salgın sonrası ekonomilerin yeniden inşası, şimdiye kadar izlenen rotayı tersine çevirme ve gelecekteki krizlere dayanabilecek küresel bir gıda sistemine yatırım yapma fırsatı sunuyor. Gıda üreticilerinin yiyecek sıkıntısı ve kıtlıkla mücadele etmesi mantık dışı. Dünyadaki yoksulların dörtte üçü kırsal alanlarda yaşıyor ve geçimleri öncelikle tarıma bağlı. Ancak pazarlara erişim, arazi mülkiyeti, maddi kaynaklar, altyapı ve teknoloji eksikliği nedeniyle gıda güvencesine sahip olmayanlar da bu kardeşlerimiz’’ dedi.

Papa, mesajını sonlandırırken, ‘‘İnsanlığın ortak yararı ve kardeşliği geliştirmeyi referans alan somut adımlara ihtiyaç var’’ ifadesini kullandı. (CNA)

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi