3 Mayıs 2024 Cuma

Kiliselerin Büyüme Vizyonuna Sahip Olması Önemli

Yapılan yeni bir araştırmada, kilise açmak söz konusu olduğunda, büyüme vizyonuna sahip olmanın önemli bir faktör olduğu görüldü. 

Kuzey Amerika’da gerçekleşen ‘Kilise Açılması ve Çoklu Yerleşimin Yeni Yüzleri’ anketinde araştırmacılar, kiliselerinin önümüzdeki beş yıl içinde büyümeyeceğini söyleyenlere karşı kiliselerinin 5 ila 10 yıl içinde daha fazla büyüyeceğini söyleyenler üzerine çalışma yaptı. Cemaat sayısında en az 10 kat çoğalmayı bekleyen kiliselerin, hiç çoğalmayı beklemeyenlere kıyasla yaklaşık 10 kat daha hızlı büyüdüğü görüldü.

Cemaat sayısında artış bekleyenler yüzde 10’luk bir yıllık büyüme oranı bildirirken, çoğalmayı beklemeyenler yıllık yüzde 0,3’lük bir büyüme oranı bildirdi. Anket 2.300’ü kilise kurucusu/pastör olmak üzere 2.700’den fazla katılımcı üzerinde gerçekleştirildi. Katılımcılara hizmetlerinin salgın dönemini nasıl atlattığı ve yaşananların büyüme planlarını nasıl etkilediği hakkında sorular yöneltildi.

Covid-19 salgını, yeni açılan kiliselerde geçici bir süreliğine gerilemeye neden olmuş olabilir. 200 veya daha fazla kişinin katıldığı yeni kiliselerin sayısı 2019’da yüzde 12’den 2020’de yüzde 7’ye düşerken, 2021’de yüzde 20’ye ve Mayıs 2022’ye kadar yüzde 17’ye yükseldi. Verilere göre büyümeyen bazı kiliseler, açılış gününde büyüyen kiliselerden daha fazla harcama yaptı. Büyüyen bir kilise, ortalama yıllık katılım artışının yüzde 5 veya daha fazla olduğu bir kilise olarak tanımlanmaktadır.

2022’de haftalık ibadete 500 veya daha fazla katılımın sağlandığı büyüyen kiliseler, açılışta ortalama 322bin dolar harcadı. 2022’de haftalık ibadete 101 ila 200 kişinin katıldığını büyümeyen kiliseler açılışta ortalama 247bin dolar harcarken, üye sayısı 200 kişiye ulaşan ve büyüyen kiliseler açılışta yaklaşık 141bin dolar harcadı.

2022’de katılımın 51 ila 100 arasında değiştiği büyümeyen kiliseler açılışta ortalama 220bin dolar harcarken, 51 ila 100 arasında kişinin katıldığı büyüyen kiliseler açılışta ortalama 100bin dolar harcadı.

Anket, 22 Şubat-30 Mayıs tarihleri ​​arasında e-mail ve sosyal medya aracılığıyla gerçekleştirildi.

Ankette ayrıca, pastörlere açılışta tam zamanlı ödeme yapılması ile kilisenin büyümesi arasındaki ilişkiye bakıldı. Buna göre, 2022’de 500’ün üzerinde haftalık katılıma sahip olan büyüyen kiliselerin büyük çoğunluğu (yüzde 83) açılıştan bu yana pastörlere tam zamanlı ödeme yaptı. 2022’de 50-100 katılımcıya sahip büyüyen kiliselerin yüzde 55’i ve 0-50 arasında katılımcıya sahip büyüyen kiliselerin yüzde 52’si kilise açılışından bu yana pastörlere tam zamanlı ödeme yaparken, 2022’de 0-100 arasında üyeye sahip olan büyümeyen kiliselerin yüzde 60’ı ve 2022’de 50-100 üyeye sahip olan büyümeyen kiliselerin ise yüzde 42’si açılıştan bu yana pastörlere tam zamanlı ödeme yaptı.

Kiliseler, ayrıca finans için farklı kaynaklardan yararlanmaktadır. Kaynaklar arasında bir veya daha fazla yerel kilise (yüzde 19), bir veya daha fazla mezhep, ağ veya kilise hizmeti (yüzde 19) ile liderin kazancı veya birikimi (yüzde 15) bulunmaktadır. 

Salgın döneminin ilk haftaları ve ayları arasında bile kiliseler açılmaya devam etti. Örneğin, Güney Baptist Konvansiyonu’nun (SBS) Kuzey Amerika Hizmet Kurulu, 2020’de bir önceki yıla göre daha fazla kilise açtı. Verilere göre SBC, dünya çapında açtığı kilise sayısını da artırdı. (CHL)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi