5 Mayıs 2024 Pazar

Vatikan, Barış Güçlerine Yönelik Saldırıları Kınadı

Başepiskopos Gabriele Caccia, Mali’nin merkezinde barış güçlerinin öldürülmesi nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu’na (MINUSMA) ve Senegal’e başsağlığı dileyerek adalet çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Daimi Gözlemcisi, üç Senegalli barış gücünün ölümüne ve beş askerin yaralanmasına yol açan patlamanın ardından açıklama yaparak, ‘‘Vatikan, BM barış güçlerine yönelik tüm saldırıları kınıyor ve faillerin adalet önüne çıkarılması çağrısında bulunuyor’’ dedi.

2013 yılında kurulan MINUSMA, 168 barış gücü askerini kaybetti. Başepiskopos Caccia, Papa Françesko’nun barışı sağlamak, hukukun üstünlüğünü inşa etmek ve kalkınmanın tohumlarını atmak için yetkililere destek vermek üzere Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Güney Sudan’ı ziyaret ettiğini hatırlattı.

Çatışmaların Çözümünde Siyasetin Rolü

Başepiskopos, çatışmaların çözümünde siyasetin önceliğine ve uygun bir siyaset anlayışı geliştirme ihtiyacına ilişkin önerilerde bulundu. 

Kadınların Rolü

Daimi Gözlemci ayrıca, toplumların inşasında kadınların büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Papa Françesko’nun sözlerini hatırlatarak, ‘‘Kadın barış güçlerinin sayısını ve etkisini artırmak, toplumların dönüşümünde önemli bir etkiye sahip’’ dedi.

Başepiskopos Caccia, sivil halkın zarar görmemesinin barışı koruma operasyonlarında en önemli endişe olduğunu söyledi. Barışı koruma operasyonlarını istikrarın anahtarı olarak nitelendiren Başepiskopos, ‘‘Barışı kendimiz inşa edemeyiz. Sivil toplum üyeleri de dâhil olmak üzere, barışın inşası, herkesin bir görevi ve çabası olmalıdır’’ dedi. Başepiskopos Caccia, ayrıca farklı kültürler arasında diyalog ve hoşgörü çağrısında bulundu.

Hayatını Kaybeden Barış Güçleri İçin Duyulan Minnettarlık

Başepiskopos Caccia, görev sırasında hayatını kaybeden tüm barış güçleri için duyduğu üzüntü ve minnettarlığı dile getirerek, ‘‘Fedakârlıkları, uluslararası barışı koruma ve sahadaki personelin güvenliğini sağlama konusunda bizleri teşvik etmeli’’ dedi. (Vatican News)

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi