fbpx
20 Mayıs 2024 Pazartesi

Gürcistan’da Stalin İkonası Tartışmalara Neden Oldu

Yetkililer, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’teki Holy Trinity Katedrali’nde eski Sovyetler Birliği lideri Joseph Stalin’in ikonasının tasvir edildiği olayı araştırıyor. İkonada bir Ortodoks azizin Stalin’i kutsadığı görülüyor.

Sovyet liderin, Rus Ortodoks azizi olan Aziz Matrona ile birlikte yer aldığı ikona, tartışmaları alevlendirdi. Kimliği belirlenmeyen bir saldırganın ikonaya boya sıçratması tepkilere neden oldu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve güvenlik önlemleri artırıldı. İkona temizlendi ve polis memurları katedralin dışında güvenliği sağlamaya çalışıyor. 

Gürcistan Patriği, Aziz Matrona’nın Joseph Stalin’i kutsamasını tasvir eden ikonanın değiştirilmesini istedi. Yapılan açıklamada, ‘‘İkonalarda hükümdarlar, sıradan insanlar, inançsızlar ve hatta Hristiyanlığa zulmedenler dahil olmak üzere azizin hayatıyla ilgili gerçek hikayeler tasvir edebilir. Tarihi kaynaklara dayanarak azizin Joseph Stalin ile görüşmediği açıktır. İkonayı bağışlayanlardan bu yanlışı düzeltmelerini istiyoruz’’ ifadeleri yer aldı.

Rus yanlısı görüşlere sahip olan Vatanseverlerin İttifakı Partisi tarafından ikonanın bağışlandığı açıklandı. Gürcistan’da bazı kesimler Hitler’i yenilgiye uğratan Stalin’i kahraman olarak görürken, çoğunluk milyonlarca ölüme yol açan Sovyet lideri kınıyor. Eski Gürcü Milletvekili Giorgi Kandelaki, üzüntü duyduğunu dile getirerek Stalin’in karanlık geçmişini hatırlattı. Kandelaki, Stalin’in gerçekleştirdiği toplu katliamların altını çizdi. 

Gürcistan’da Stalin üzerine tartışmalar devam ediyor. Bazıları onu tarihi bir figür olarak görürken, bazıları ise sayısız acılara neden olan Stalin’in yüceltilmesine karşı çıkıyor.

(Kaynak: Orthodox Times)

BBC, Dini Yayınların Önemini Paylaştı

Dini yayınlarda 100. yılını kutlayan BBC, günümüz medyasında dini içeriklerin önemini vurgulayarak televizyon ve radyo programlarına devam...

İran Cumhurbaşkanı Reisi Öldü: Ülkede Olağanüstü Hal İlan Edildi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, helikopter kazasında yaşamını yitirdi. Reisi'nin bulunduğu helikopter, zorlu hava koşulları nedeniyle Doğu Azerbaycan...

Okulda Kutsal Kitap Ayetlerinin Paylaşılmasına Yönelik Engel Kaldırıldı

Amerikan Hukuk ve Adalet Merkezi (ACLJ), iki öğrencinin inanç özgürlüğünün kısıtlandığı davadan sevinçle ayrıldı. 9 yaşındaki iki ilkokul...

Kaçırılan Pastör ve Eşi Yardım Çağrısında Bulundu

Nijerya'da Boko Haram militanları tarafından pastör Paul Musa ve eşi Ruth, 14 Mart tarihinde kaçırıldı. 5 Mayıs'ta...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi