4 Mayıs 2024 Cumartesi

Af Örgütü: “Gazze’deki Kilise ve Mülteci Kampı Saldırısı Savaş Suçu Olarak İncelenmeli”

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, Uluslararası Af Örgütü’nden 19 ve 20 Ekim’de Gazze’deki Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi ile Nuseyrat Mülteci Kampı’ndaki bir eve düzenlediği saldırıların “savaş suçu” olarak incelenmesi gerektiği açıklaması yapıldı.

İngiltere merkezli örgütten yapılan açıklamada, Kutsal Kitap’a göre, Kutsal Topraklar olarak geçen bölgede ayrım gözetmeden yapılan bombardımanlara bir yenisinin daha eklendiği belirtilerek, “Uluslararası Af Örgütü, savaş yasalarının ihlallerine ilişkin devam eden soruşturmanın bir parçası olarak, saldırılarda 20’si çocuk 46 sivilin öldürüldüğü iki örnek vakayı belgeledi” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, saldırıların 19 ve 20 Ekim’de Gazze’de yerinden edilenlerin sığındığı bir kilise ile Nuseyrat Mülteci Kampındaki bir eve yönelik düzenlendiği ifade edilerek, “Af Örgütü’nün detaylı incelemesine göre bu saldırılar sivillere veya sivil yapılara yönelik doğrudan ya da ayrım gözetmeyen saldırılardır ve savaş suçu olarak incelenmelidir.” değerlendirmesi yapıldı.

Af Örgütü temsilcilerinin, saldırı noktalarını ziyaret ettiği ve 2’si kilise temsilcisi, 9’u saldırılardan sağ kurtulanlar olmak üzere 14 kişiyle görüştüğü kaydedilen açıklamada, uydu görüntüleri ve açık kaynaklardaki verilere dayanarak saldırıya ilişkin bir analiz yapıldığı bilgisi de paylaşıldı.

“Güvenli hiçbir yer kalmadı”

Açıklamada, konuya ilişkin değerlendirmelerine yer verilen örgütün Küresel Araştırma, Savunuculuk ve Politika Direktörü Erika Guevara-Rosas, sivillerin yaşadığı veya sığındığı yerlere yönelik saldırıların Kutsal Kitap’a göre, Kutsal Topraklar olarak geçen bölgede yaşayanlar için güvenli hiçbir yer bırakmadığına vurgu yaparak, “Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısını, savaş suçları ve uluslararası hukuk kapsamındaki diğer suçlara ilişkin 2021 yılında açılan soruşturmayı hızlandırmak için derhal somut adımlar atmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Saldırıların Gazze’de her gün yaşanan acılara bir örnek olduğunu belirten Guevara-Rosas, Af Örgütü’nün acil ateşkes çağrısını da yineledi.

Uluslararası insancıl hukuku hiçe sayılmasının geçmişte de belgelendiğini vurgulayan Guevara-Rosas, “Ancak mevcut bombardımanın yoğunluğu ve zalimliği benzersiz boyutta. Gazze’de sadece 6 haftada 4 bin 600’den fazlası çocuk olmak üzere 11 bin kişinin öldürülmesi, bu saldırıların emirlerini veren ve gerçekleştiren güçler gözünde Filistinlilerin hayatlarının ne kadar kıymetsiz olduğunu gösteriyor” değerlendirmesini yaptı.

“O gece kalbim çocuklarımla birlikte öldü”

Açıklamada saldırıların ardından görüşülen kurbanlar ve tanıkların ifadelerine de yer verildi.

450 kişinin sığındığı kiliseye yönelik saldırılarda 3 çocuğu ve 10 akrabasını kaybeden Ramez al-Sury, “O gece kalbim de çocuklarımla birlikte öldü. Tüm çocuklarım öldü. Hiçbir şeyim kalmadı. Ben de onlarla birlikte ölmeliydim” dedi.

Yatalak babasına yardım etmek için birkaç dakika önce çocuklarından ayrıldığını kaydeden al-Sury, “Evlerimizi terk edip bizi koruyacaklarını düşündüğümüz kiliseye sığındık. Gidecek hiçbir yerimiz yok. Kilisede barışçıl insanlar vardı. Bu savaşta Gazze’de güvenli hiçbir yer yok” ifadelerini kullandı.

Bir kilise temsilcisi ise “Kilisemiz neden vuruldu bilmiyoruz. Kimse bu trajedinin nedeniyle ilgili bir açıklama yapmadı” dedi.

Şimdi hiçbir şeyimiz kalmadı ve yerimizden edildik

Açıklamada, 20 Ekim’de yerel saatle 14:00 sularında, Gazze Şeridi’nin ortasında yer alan ve Gazze’nin kuzeyindeki sakinlere taşınma talimatının verildiği alandaki Nuseyrat Mülteci Kampı’na yapılan saldırılara da değinildi. Söz konusu saldırıların, Al-Aydi ailesinin evini yerle bir ettiği kaydedilen açıklamada, komşu iki eve de ciddi hasar veren saldırıda 12’si çocuk 28 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

Saldırıdan sağ kurtulan Hani el-Aydi, Uluslararası Af Örgütüne yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“Evde oturuyorduk, ev insanlarla, çocuklarla, akrabalarla doluydu. Aniden, hiçbir uyarı olmadan, her şey başımıza yıkıldı. Tüm kardeşlerim öldü, yeğenlerim, yeğenlerim… Annem öldü, kız kardeşlerim öldü, evimiz gitti… Burada hiçbir şey yok ve şimdi hiçbir şeyimiz kalmadı ve yerimizden edildik. İşlerin daha ne kadar kötüye gideceğini bilmiyorum. Daha kötüsü olabilir mi?”

(Kaynak: Anadolu Ajansı)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi