2 Mayıs 2024 Perşembe

Bahreyn’de Hristiyan Tarihine İlişkin İlk Kanıtlar Bulundu

Arkeologlar, Bahreyn’de Hristiyan geçmişine ışık tutacak ilk arkeolojik kanıtlar elde etti.

Ülkede Hristiyan topluluklarının bulunduğu öne sürülse de, bunu destekleyecek bir kanıta daha önce ulaşılmadı. 

Arkeologlar tarafından bulunan kalıntıların, Müslüman mezarlığına dönüştürülen bir manastır olduğu düşünülüyor.

Arkeologlar, ülkede keşfedilecek birçok Hristiyan yerleşiminin olduğuna inanıyor. Arapça manastır anlamına gelen ve geçmiş kayıtlarda Deyr adı verilen kasabanın isminden yola çıkılarak, çalışmalar yoğunlaştırıldı. 

İnsanların neden Hristiyanlığı reddettiği tam olarak bilinmese de İran ve Abu Dabi’ye ait adalarda da Hristiyan izlerine rastlandı.

Exeter Üniversitesi’nden Prof. Tim Insall, ‘‘Bahreyn’de Hristiyan izlerini gösteren kanıtları bulmak zor oldu. Çünkü Hristiyanlara ait yerleşim birimleri, o tarihlerden itibaren farklı amaçlar için kullanıldı. Günümüzde ise, modern yapılaşmanın altında kaldı. Bundan dolayı yaptığımız keşif oldukça değerli ve özel. Gelecekte Bahreyn’in Hristiyan geçmişine dair daha fazla kanıtlar elde edeceğimizi umuyoruz’’ dedi.

Aramice’nin Mezmur Pehlevicesi Olduğu Düşünülen Yazı Keşfedildi

Arkeolojik kalıntılar, geçen ay Muharrak Adası’nın kuzeyinde yer alan Samahij köyünde bulundu. 410 – 647 yılları arasında inci ticaretinin merkezlerinden biri olan Meshmahig Episkoposluğu ile beraber, 7. yüzyıldan kalma şarap kavanozları, cam kadehler ve çömlek kalıntıları bulundu. Şarap küplerinin birinde ise, Aramice’nin Mezmur Pehlevicesi olduğu düşünülen yazı keşfedildi. 

Kazılar sonucunda açığa çıkarılan 17m X 10 m ölçülerindeki binanın, manastır veya büyük bir evin parçası olduğuna inanılıyor.

Yapıda taş parçasına oyulmuş bir haç ve çömlek üzerine boyanmış başka bir haç bulundu. Binayı kullanan Hristiyanların, Nesturi cemaatinden olabileceği düşünülüyor.

Çalışmaya, Exeter Üniversitesi’nden Prof. Tim Insall, Dr. Rachel MacLeon ve Prof. Robert Carter ile Bahreyn Kültür ve Antik Eserler Kurumu’ndan Dr. Salman Almahari katıldı. Prof. Insall ve ekibi gelecek yıl kazıları tamamlamak için yeniden bölgeye dönmeyi umut ediyor. (exeter.ac.uk)

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi