4 Mayıs 2024 Cumartesi

Başepiskopos Shevchuk, Desteği İçin Kardinal Sako’ya Teşekkür Etti

Keldani Katolik Patriği Louis Raphael Sako, savaşın zorluklarıyla mücadele eden Ukrayna halkına Irak’ın yakınlığını dile getirmek için Kiev Başepiskoposu Sviatovlav Shevchuk’a dayanışma mesajı gönderdi. 

Kardinal Sako, Irak halkının da çatışmalar nedeniyle uzun yıllar boyunca yaşadığı acılara değinerek, ‘‘Ukrayna’dan gelen haberleri yakından takip ediyoruz. Benzer sıkıntılar yaşadığımız için aynı korku ve endişeleri taşıyoruz’’ dedi.

Savaş Asla Haklı Görülemez

Keldani Patriği, 11 Mart tarihli mektubunda savaşın hiçbir zaman haklı görülemeyeceğini ve sorunları çözemeyeceğini belirterek, ‘‘Hiçbir şey savaşı haklı çıkaramaz ve asla sorunlara çözüm getiremez. Sakin ve cesur adımlarla atılan diyalog, ilerlemenin tek yoludur’’ dedi. 

Ukrayna ve Rusya’da acı çeken insanlar için dayanışma ve umut çağrısında bulunan Patrik Sako, ‘‘Barış Prensi olan İsa, her iki ülkeye ve tüm dünyaya barış getirsin’’ dedi.

Başepiskopos Shevchuk, yayınladığı video mesajında desteği için Patrik Sako’ya teşekkür etti. Ukrayna’daki Yunan Katolik Kilisesi’nin başkanı, savaşı sert bir dille kınayan İskandinav Katolik Episkoposlarına şükranlarını dile getirdi.

Acı Çekenler İçin Dua Etmeye Devam Edin 

Başepiskopos Shevchuk, Hristiyanları savaş nedeniyle acı çeken herkes için dua etmeye davet etti. Öte yandan, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Ukrayna’da savaş suçları işlendiği iddiaları hakkında soruşturma başlattı.

Tanrı’dan Bağışlanmayı Dilemek

Doğu Kiliseleri’nin 6 Mart’ta kutladığı Kül Çarşambası ayininde, Başepiskopos Shevchuk, Tanrı’dan bağışlanmayı dilemenin önemini vurguladı. Başepiskopos Shevchuk, ‘‘İtirafın Gizemi, yalnızca rahip şahsen bulunduğunda ve Tanrımız Rab adına, günahlarımızı bağışlama yetkisine sahip olan kişiyle kişisel bir karşılaşma ile deneyimlenebilir. Yürekten bir pişmanlık duygusuyla günahlardan bağışlanmanın imkânı vardır’’ dedi.

2.7 milyon mülteci

Birleşmiş Milletler, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana 85’i çocuk olmak üzere en az 596 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. Savaş nedeniyle milyonlarca insan evlerini terk etti ve 2.7 milyondan fazla Ukraynalı komşu ülkelere geçmek zorunda kaldı. (vaticannews)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi