3 Mayıs 2024 Cuma

“Beşiktaş Kilisesi Anı Kitabı”nın Tanıtımı Gerçekleşti

Patrik Kadasetli Sahak II.’nin talimatıyla, Beşiktaş Kilisesi Anı Kitabı’nın tanıtımı 11 Aralık 2021 Cumartesi günü Feriköy Surp Vartanants Kilisesi Şirinoğlu Salonu’nda yapıldı.

Kıdemli Peder Krikor Damadyan

Beşiktaş Surp Asdvadzadzin Kilisesi yöneticileri tarafından düzenlenen etkinlik, Patrik Vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan’ın kaleme aldığı kitabın, Ermeni toplumuna tanıtılması için vesile oldu.

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. riyasetindeki etkinliğe Patriklik makamına bağlı Rahipler, Pederler, kitabın yazarı Kıdemli Peder Krikor Damadyan ve eşi, Beşiktaş ve Kadıköy Ermeni Apostolik kiliseleri temsilcileri, Feriköy Surp Vartanants Kilisesi vakfı üyeleri, basın temsilcileri ve toplum üyeleri katıldılar. Salgın sınırlamaları çerçevesindeki etkinlik Patrikliğin sosyal medya hesaplarından naklen yayınlandı.

Diyakos Arman Maraşlıyan

Sunuculuğunu Maryam Drameryan’ın yürüttüğü program, Diyakos Arman Maraşlıyan’ın açılış konuşması ile başladı. Patrik Hazretleri’ni ve katılımcıları selamlayan Maraşlıyan, salgın nedeni ile geciken tanıtım gününün, nihayet gerçekleştiğini dile getirdi.

Diyakos Harutyun Edvin Galipyan yönetimindeki Armaş Korosu’nun seslendirdiği ilahiden sonra, Rahip Hovagim Serovpyan, Patrik Hazretleri’nin bu kitap için yazdığı takdir yazısını okudu.

Patrik Hazretleri yazısında “Beşiktaş Kilisesi Anı Kitabı’nın kütüphanelerimizde yer alması bizim için ruhani sevinç vesilesidir. Çünkü bu kitap sayesinde basit kâğıtlara basılmış olan yazılar ruhani ve sivil kişilerin bu semtin cemaat hayatına adanmış hizmetlerini anıtlaştırırlar. İstanbul Ermeni cemaati üyeleri için Beşiktaş’ın özel bir yeri var. Bu semtin kilisesi, Garabed Amira Balyan’ın eseri olarak gerek ihtişamı, gerekse muazzam inşasıyla tarihi bir yapıdır” dedi.

Maryam Drameryan

Daha sonra Maryam Drameryan, Kıdemli Peder Krikor Damadyan’ın biyografisini okudu.

Kıdemli Peder Krikor Damadyan ise kaleme aldığı kitabı tanıttı. Sözlerinin başında Patrik Hazretleri’ne teşekkür eden yazar, kitabın hazırlık safhalarını anlattı. Eserin fikir babasının müteveffa Patrik Şınorhk Kalustyan olduğunu, ama elde olmayan nedenlerle yazımının geciktiğini, hazırlanan notların yıllarca yayınlanmayı beklediğini, müteveffa üç patrik dönemi boyunca bekledikten sonra, Patrik Sahak II Hazretleri döneminde tamamlanmış haliyle yayınlandığını ifade etti. Kitabın hazırlanmasını, din görevlisi olduğu kilisesine karşı bir gönül borcu addettiğini söyleyen yazar, Tanrı’nın iradesi ve yardımını esirgemeyenlerin katkıları ile yayınlanan kitapta, Beşiktaş semti, kilisesi, vaizleri ve din görevlileri, korosu, okulu, dernekleri, ünlü simaları hakkında bilgi bulunabileceğini ifade etti. Diğer yandan, hiçbir yerde toplu bilgi bulunmayan Beşiktaş mezarlığı hakkında bilgilerin bu anı kitabıyla tarihe geçtiğini söyledi. Sözlerinin sonunda kitaba katkıda bulunan kişilerden tek tek bahsederek teşekkür etti.

Kitap Komisyonu başkanı Rahip Harutyun Damadyan ise tez hazırlığı için bulunduğu Eçmiadzin’den gönderdiği mesajı ile etkinliğe katıldı. Kitabın ilk nüshasının Patrik Hazretleri’ne sunulup takdisi alındıktan sonra, gerek İstanbul, gerekse yurtdışındaki birçok ruhani ve eğitim merkezlerine gönderildiğini, buna karşılık takdir yazıları alındığını ifade etti. Bir nüsha da Tüm Ermenileri Katolikosu Karekin II Hazretleri’ne sunulduğunu ve onun da takdisini aldığını söyleyerek, Patrik Hazretleri’ne ve katılımcılara teşekkür ederek, eserin Ermeni toplum hayatına katkı sağlaması dileğinde bulundu. Mesajın sonrasında Rahip Damadyan’a verilecek armağan annesine verildi.

Silva Gomigyan

Daha sonra Silva Gomigyan, edebiyatımızdan seçkiler okudu. Naregatsi Korosu adına Koro Yönetim Kurulu Başkanı Mıgırdiç Narlı, Vakıf Yönetim Kurulu adına da 2. Başkan Garo Varjabedyan birer konuşma yaptılar.

Kitabın sayfa düzeninin yapılmasında emeği geçen Astdiyakos Murat Gosdanyan’a teşekkür edildi. Kitabın el yazısı notlarının dizgisini yapan Sirvart Malhasyan’a ise bir plaket verildi.

Program müzikle sürdü. Diyakos Harutyun Edvin Galipyan’ın piyano ile refakat ettiği programda Krikor Terziyan, Hovsep Kuyumcuyan, Artür Bağdasaryan ve Sercan Gazeroğlu önce solo, sonra toplu şarkılar seslendirerek güne renk kattılar.

Kapanış konuşmasını yapan Patrik Kadasetli Sahak II, Beşiktaş Kilisesi Anı Kitabı’nın yayını ve onun için düzenlenen tanıtım gününden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hafızanın ve hatırlamanın önemini vurgulayan Patrik Hazretleri, bunun gerek kişisel, gerekse toplumsal yaşamımızda büyük rolü olduğunu vurguladı. Kişiler gibi, toplumların da geçmişlerini unuttuklarında, özelliklerini de kaybettiklerini söyleyen Patrik Hazretleri, tarihi içerikli çalışmaların toplum hafızasını canlı tutmak açısından çok önemli olduğunu dile getirdi.

Sözlerine devam ederken Ermeni toplumunun eğitim kurumlarından bahseden Patrik Hazretleri, bu gibi kitaplarla eğitim kurumlarımızın çatıları altında gelecek nesillerde değerlerimiz hakkında bilinç yaratılması gerektiğini söyleyerek şöyle dedi: “Bu kitap hazırlandı ve beğenildi. Bugün cemaate tanıtılıyor. Fakat eğer sonraki günlerde raflarda kalacaksa, kitaptan bilgiler çocuklarımıza verilmeyecekse, o zaman bu çalışmanın ne değeri var? Özellikle Ermenice ve din bilgisi öğretmenlerine okullarımıza ulaştırılmış olan bu kitabın öğrencilerle birlikte açılıp incelenmesi çağrısında bulunuyorum. Öğrenciler, Beşiktaş’ta bir kilisemizin olduğunu, orayı ziyaret etmek için yurtdışından bile çok sayıda insan geldiğini bilsinler. Kitabı açmakla kalmasınlar, gruplar halinde bu Kiliseyi ziyaret etsinler ve hafızalarını unutulmaz anılarla geliştirsinler. Bu yol sadece kişisel olmayıp, toplumsal bilincin ve hafızanın gelişmesi için kaçınılmaz bir faaliyettir.”

Patrik Hazretleri tanıtım gününü tertip eden Beşiktaş Surp Asdvadzadzin Kilisesi yöneticilerini takdir ettikten sonra, büyük emeklerle kitabı kaleme alan Kıdemli Peder Krikor Damadyan’ı da topluma yeni kitaplar kazandırdığı için kutladı. Patrik vekilliği görevinin yanı sıra yürüttüğü çalışmaların önemini vurgulayan Patrik Hazretleri, yazara ve ailesine verimli nice yıllar diledi.

Tanıtım günü, Beşiktaş Kilisesi yöneticileri tarafından hazırlanan bir plaketin, Patrik Hazretlerince yazara verilmesi ile son buldu.

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi