6 Mayıs 2024 Pazartesi

Büyükdere Surp Hripsimyants Kilisesi’nde Aziz Sahak Bartev Yortusu

Depremde hayatını kaybedenler için dualar okundu

Aziz Sahak Bartev Yortusu için Büyükdere Surp Hripsimyants Kilisesi’nde, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. riyasetinde Kutsal Sunu Ayini (Surp Badarak) gerçekleştirildi ve depremde hayatını kaybedenler için dualar okundu. 

Büyükdere Surp Hripsimyants Ermeni Apostolik Kilisesi’nde 11 Şubat Cumartesi günü, Aziz Sahak Bartev Yortusu kutlandı. Ayin sonunda Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybedenler için Ayin-i Ruhani (Hokehankisd) duaları okundu. 

Patrik Sahak II’nin riyaset ettiği ayinde Surp Badarak, Peder Melkon Pınarcıyan eli ile sunuldu. Patriklik makamına bağlı kıd.okuyucular ve okuyucular Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. Günün İncil okuma parçasını Kıd.okuyucu Garabed Yontan okurken Kutsal Kase’yi Peder Nerses Ayvazyan getirdi. 

Rahip Kasbar Garabedyan, Peder Şirvan Mürzyan, Peder Natan Arabyan, Peder Nerses Ayvazyan, Rahibe Kayane Dulkadiryan, Büyükdere Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Minas Mezaduryan, yönetim kurulu üyeleri, bazı kilise vakfı başkanları, yöneticileri ve inanlıların hazır bulunduğu ayinde ilahileri, Sirun Sirunyan’ın orgu eşliğinde, Şef Hagop Mamigonyan yönetiminde Lusavoriç Korosu üyeleri seslendirdiler. 

Surp Badarak sırasında hep birlikte söylenen Rab’bin Duası’ndan sonra toplu tövbeyi Peder Şirvan Mürzyan yaptırdı. Daha sonra “Hağortutyun” dağıtımına geçildi. Sonrasında Patrik Hazretleri Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

”Sevgili kardeşlerim deprem trajedisi bizi üzüyor ve ister istemez düşünmeye sevk ediyor. Elbette ki bu trajedi insanların başına geldiğinde farklı düşünmeye başlarlar, bu onların başında değilse o zaman duyguları farklı olur. Kutsal Kitap bize bu trajedileri yaşamış insanların hikayesini anlatır. Eyub diye bir kişiden söz edilir ve ona ayrılmış bir bölüm vardır Kutsal Kitap’ta.

Sevgili kardeşlerim Tanrı’nın, kendi tarafının tutulmasına ihtiyacı yok. Tanrı’nın korumamıza ihtiyacı yok. Tanrı, O’nu anlamamızı, anlamaya çalışmamızı istiyor. Doğru bir şekilde anlamaya çalışmamızı istiyor. Gerçekten bazı şeyler var ki bize derinden bazı şeyleri açarlar. Benim işim anlamak, anlatmak. Anladığımı anlatmak, birazcık daha ışık, birazcık daha aydınlatma getirmek, bu hayatın gizemine, insana, Tanrı’ya, hayata dair biraz daha hikmetli olmak, biraz daha anlayışlı olabilmek.

İncil ve İsa Mesih, Yahudilerin bu öğretisini düzeltti. Tanrı’nın insanlarla olan ilişkisinde tek söz sahibi olan Tanrı değildir. Hayatımızda olup biten her şeyin sorumlusu Tanrı değildir. Tanrı, maalesef pek çoklarının istediği gibi, şımarık bir çocuğun peşinden koşan anneler gibi değildir. Tanrı nerede dediğimizde lütfen bana inan diyen de değildir. Sen inandan ne olur, inanmasan ne olur. Onun için anlamaya çalışalım.

Bilgelik, bizim gözümüzde, hayata, insanlara ve olaylara Tanrı’nın bakış açısıyla bakabilme yetisidir.

Onun için sevgili kardeşlerim kendinize o kötülüğü yapmayın. Hangi kötülük o? Şimdi gördük değil mi depremi yaşayan o insanların trajedisini. Onların acısının yanında senin acın nerede? Onların yaşadıkları yıkım yanında, senin ekonomik sorunlarının önemi nerede? Onların göz yaşları yanında, senin karın ağrının yeri nerede? Onun için halimize şükredelim, Tanrı’ya şükredelim ve elimizde olan şeylerin değerini şimdi bilelim. Dostlarınızla şimdiden barışın. Şimdi kucaklayın kardeşlerinizi ve sevdiklerinizi. Çünkü onlar şimdi yanımızda ve hepimiz bir birimize misafiriz.

Dualarınızda o insanları anın. Onların hepsi kardeşlerimiz. Acının dini dili ırkı yoktur. Acı bütün insanları bir yapar, kardeş yapar. Öyle ki buradan dualarımızı gönderiyoruz devlet yetkililerine, Tanrı onlara bilgelik, hikmet, güç versin, anlayış versin, bu zor durumlarda nasıl davranmaları gerektiğini onlara öğretsin. Öyleyse gelin hep birlikte ölmüş olanları hatırlayalım, bu depremde hayatını kaybetmiş olanları, tanıdıklarımızı, tanımadıklarımızı. Tanrı ruhlarını aydınlatsın.

Vaazların ardından depremde hayatını kaybedenler başta olmak üzere tüm Rab’de uyuyanlar için Hokehankisd duaları okundu. Hokehankisd İncil okuma parçasını Peder Melkon Pınarcıyan okudu. Ardından Patrik Hazretleri’nin tüm depremzedeler için şifa duası, hep birlikte söylenen Rab’bin Duası ve Patrik Hazretleri’nin son takdisi ile tören son buldu. 

İranlı Hristiyan Kadın, Tıbbi Bakımdan Mahrum Kaldı

Tahran'daki Evin Hapishanesi'nde tutuklu bulunan 60 yaşındaki Hristiyan kadın tıbbi bakımdan mahrum bırakıldı. Tutuklanan Mina Khajavi, artrit hastalığı...

Sudan’da Üç Genç, İnançları için Yaşamlarını Tehlikeye Attı

Sudan'da üç genç, İsa Mesih’i  takip etmek için yaşamlarını tehlikeye attı. Uluslararası Hristiyan Kurumu'nun (ICC) desteğiyle üniversiteden...

İskenderun’da “Kutsal Cuma” Ayini

Paskalya Bayramı Öncesinde “Kutsal Elem Haftası”nın son ritüeli olan “Kutsal Cuma” Ayini, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde oldukça...

Kilise Lideri Sabah Ayini Sırasında Saldırıya Uğradı

Kilise lideri Paul Khwi Shane Aung, 12 Nisan'da Myanmar'ın Kachin eyaletinde düzenlenen sabah ayini sırasında saldırıya uğradı. 40...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi