4 Mayıs 2024 Cumartesi

Çin’de Episkopos Tutuklandı

Zhejiang eyaletindeki Wenzhou Episkoposluğu’ndan Episkopos Peter Shao Zhumin, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Episkopos Shao’ya tutukluluğunun uzun süreceği bildirildi. Öte yandan episkoposun nerede tutuklu bulunduğu henüz bilinmiyor.

1989 yılında rahip olarak hizmete başlayan Shao, 10 Kasım 2011’de Wenzhou episkoposu yardımcılığına getirildi. Atanması, Çin-Vatikan arasındaki ilişkilerin zayıf olduğu bir dönemde gerçekleşti. 

2016 yılında Episkopos Vincent Zhu Wei-Fang’ın ölümünün ardından hizmetine episkopos olarak devam etti. Hükümet yetkilileri Shao’nun episkopos olarak atanmasını kabul etmedi. Bunun üzerine 61 yaşındaki episkopos Shao, sık sık tacize maruz kaldı ve gözaltına alındı. Shao, en son Şubat 2023’te sekreteri Peder Paolo Jiang Sunian ile birlikte gözaltına alındı. Daha önce ise Ekim 2021’de gözaltına alınıp iki hafta sonra serbest bırakılmıştı.

Episkopos olarak atandığı tarihten 2018’e kadar beş ayrı suçlama nedeniyle gözaltına alındı. Vatikan Basın Bürosu, Shao’nun tutuklanmasına ilişkin bir açıklama yayınlamadı. Ancak 2017’de episkoposluk hizmetinden zorla uzaklaştırılan Shao’nun genel durumu hakkında endişe duyulduğu paylaşıldı.

2018’de Vatikan ve Çin arasında episkoposların atanmasına ilişkin dönüm niteliğinde bir anlaşma imzalandı. Anlaşmanın maddeleri açıklanmasa da, episkopos atamalarında Çin hükümeti ile Papa Françesko’nun onayının gerekli olduğu bir güç paylaşımı yapıldığı açıklandı. Anlaşmanın imzalanması aynı zamanda yeraltı kiliseleri ile yurtsever kiliselerin birleşimine fırsat sundu. Geçici sözleşme 2020’de yenilendi. Ekim 2024’te ise üçüncü kez yenilenecek.

Anlaşmanın imzalanmasına rağmen devlet tarafından denetlenmeyi reddeden kilise liderleri zulme maruz kalmaya devam ediyor. Kıyı eyaleti Zhejiang’da bulunan Wenzhou Episkoposluğu, Çin’deki Hristiyanlar için sembolik bir anlam taşıyor. Doğunun Yeruşalim’i olarak bilinen bölge, 19. yüzyılda ülkeye gelen müjdeciler sayesinde Tanrı Sözü ile tanıştı. Eyalet, Hristiyan nüfusunun yoğun olduğu bölgelerden biri olmaya devam ediyor. 

(Kaynak: Catholic News Agency)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi