5 Mayıs 2024 Pazar

Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi’nde Yıllar Sonra İzzet Yortusu

Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi’nde yıllar sonra Vartavar (Baydzaragerbutyun – Aylagerbutyun – İzzet) Yortusu kutlandı. 

16 Temmuz Pazar günü Ermeni Kilisesi’nin 5 büyük Yortusundan biri olan VARTAVAR – BAYDZARAGERBUTYUN – AYLAGERBUTYUN, (Rab İsa Mesih’in Tapor dağında Görünüm Değiştirip Işığa bürünmesi, İzzet Yortusu) Yortusu Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi’nde yıllar sonra kutlandı.

Surp Badarak’ı (Kutsal Sunu Ayini) Patriklik Anadolu Din gözetmeni Peder Avedis Tabaşyan sundu. Kıdemli okuyucular Ğazar Sabuncu, Yusuf Tabaş ve okuyucular Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. 

Diyarbakır Kilisesi yönetim kurulu başkanı Ergün Ayık, yönetici Volkan Arat, ünlü müzisyenler Bedri Ayseli, Udi Yervant ve Diyabakır’da bulunan toplum üyelerinin hazır bulunduğu ayinde Peder Avedis, bayramın önemini anlatan vaaz verdi. 

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’nin sevgi ve bereket dualarını ileterek yaptığı konuşmada, “Tapor dağında Rab İsa Mesih”in görünümü değişti ve HEM İNSAN HEM TANRI OLDUĞU açıklandı ve Buluttan gelen bir ses, ‘Sevgili Oğlum budur, O’ndan hoşnudum. O’nu dinleyin!’ dedi.” (Matta 17:5) Bizler de aynı imanla bugün Rab’be İzzet sunalım ki bizleri kendine benzer hale getirip değiştirsin, tüm kaygı ve endişelerimizi alıp Kendi Gücüyle ve Kutsal Ruhuyla her birimizi yenileyip Bereketi ve Esenliğiyle doldursun” diyerek, insanlığın ancak Rab’bin sözleri ve yüreğine koyduğu sevgiyi paylaştıkça değişeceğini vurguladı. Vartavar’da Ermenilerin birbirini suyla ıslatmasının geçmişten gelen bir gelenek olduğunu belirterek, birbirimizi ıslatırken yaşadığımız sevinç ve neşenin hayatlarımızda daima var olması dileğiyle vaazına son verdi.

Ayin sonrası kilise içinde Antasdan duaları okundu ardından Gül suyu ile ayine katılan inanlıları kutsayan Peder Avedis tarihi kilise bahçesinde bulunan havuzda çocukların ıslanma sevincini de paylaştı. 

Daha sonra Diyarbakır Ermeni Mezarlığı’nda Rab’de uyuyanlar için Hokehankisd (Ayin-i Ruhani) duaları okundu. Burada da Peder Avedise Kıdemli, okuyucular Ğazar Sabuncu ve Yusuf Tabaş eşlik etti. 

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi