3 Mayıs 2024 Cuma

Dört Tarihi Afro-Amerikan Kilisesi’ni Korumak İçin Bağış

Ulusal Tarihi Koruma Vakfı, birkaç kilise de dahil olmak üzere Siyahi tarihi alanlarının korunması için 3 milyon dolardan fazla bağış fonu olduğunu açıkladı.

Brent Leggs

Bağışı yapacak Afro-Amerikan Kültürel Miras Eylem Fonu’nun kurucu direktörü Brent Leggs, “Afrikalı Amerika’nın tarihi yerleri on yıllardır değersizleştirildi. Koruma hareketinin bu kısmı, telafi etmek için çalışıyor” dedi.

Finansman alan 40 kuruluş arasında dört tarihi Siyahi kilisesi var.

Leggs, Religion News Service’e yaptıkları bir telefon görüşmesinde, “Dört kilise, Siyahi kilisesinin Siyahi topluluktaki rolünün istikrarını temsil ediyor. Bunlar, siyahi topluluğun dini sağlığını destekleyen alanlar, ancak aynı zamanda daha geniş kültürü yükselten topluluk programları için güvenli sığınaklar ve alanlardır” dedi.

Bu kiliselerin aynı zamanda, 1955’te beyaz bir kadınla flört etmekle suçlandıktan sonra linç edilen 14 yaşındaki Afrikalı Amerikalı Emmett Till’in annesi Mamie Till-Mobley gibi Siyahi kadınların Amerikan tarihine katkılarından bazılarını temsil ettiğini söyledi.

Till-Mobley, Chicago’daki Roberts Temple Church of God in Christ Kilisesi’nde, vahşice dövülen oğlu için açık bir tabut cenaze töreni düzenledi. Till’in cenazesi, ulusal dikkati ırksal şiddete çekti ve sivil haklar hareketini harekete geçirdi.

Kilise, neredeyse asırlık binasının yapısal onarımları için hibe alanlar arasında yer alıyor.

Leggs, ”Chicago’daki Roberts Temple Church of God in Christ Kilisesi, Mamie Till Mobley’nin cesaretinin, karakterinin ve kendi kaderini tayin etme gücünün canlı bir tanığıdır” dedi.

Till ailesi, tarihi kilisenin yapısını korumak için diğer kuruluşlarla ortaklık kurdu. 2006 yılında, Chicago Belediye Meclisi kiliseyi şehrin tarihi simgesi ilan etti.

Eylül 2019’dan bu yana Roberts Temple ile yönetim danışmanı olarak çalışan Marvel McCain Parker, 150.000 dolarlık hibenin restorasyon ve koruma çalışmalarına devam edeceğini ve bunun Roberts Temple’ın ulusal bir dönüm noktası olma amacını ilerletmesini umduğunu söyledi.

Parker, ”Roberts Temple’ın ulusal dönüm noktası statüsüne ulaşması adına bu ikinci ilerleme aşaması için heyecanlıyız” dedi.

ABD Washington DC’deki Asbury United Methodist Kilisesi, cephesini, çan kulesini ve merkez parçası olan Good Shepherd penceresini onarmak için 100.000 dolarlık bir bağış aldı.

Asbury’nin ilk kadın kıdemli pastörü olan Rev. Ianther M. Mills, ”Bu, Çan kulemizi restore edebilmemizde büyük bir fark yarattığı için sevinçle doluyuz ve Good Shepherd penceresini restore edebildiğimiz için minnettarlığımızı ifade edecek kelimeleri zar zor buluyorum”

Bir başka hibe alıcısı olan New York, Syracuse’daki The People’s A.M.E. Zion Kilisesi, 1840’larda kuruldu ve fonlarını Wallace Rayfield tarafından tasarlanan 110 yıllık kilise binasının dış cephesini restore etmek için kullanmayı planlıyor. ABD’de lisanslı ikinci Siyahi mimar olan Rayfield, Birmingham, Alabama’daki tarihi 16th Street Baptist Kilisesi’ni de tasarladı.

Leggs, ”Wallace gibi Siyahi mimarların güzelliğini ve ilahi katkılarını kutlayabilmek ve Siyahi tasarımcıların rolüne daha fazla takdir ve dikkat getirmeye yardımcı olmak harika” dedi.

Finansman alacak dördüncü bir kilise olan Atina, Ohio’daki Mount Zion Baptist Kilisesi, ibadet alanı olarak orijinal işlevinden, Siyahi sanatlar, kültür ve iş geliştirme için bölgesel bir merkeze dönüştürülecek. Ulusal Tarihi Koruma Vakfı’na göre, kilise, ”Yeraltı Demiryolunun Güneydoğu Ohio Nehri Vadisi bölümünde, siyahilerin sahip olduğu ve inşa ettiği son tarihi bina.”

Dört yıl önce kurulan Afro-Amerikan Kültürel Miras Eylem Fonu, Afro-Amerikan tarihinin gözden kaçan bölgelerini muhafaza etmeyi ve korumayı amaçlıyor. Ulusal Tarihi Koruma Vakfı, fonu 2017’de başlattığından beri, koruma projelerine 50 milyon dolardan fazla yatırım yaptı.

Leggs, “Kamuoyunun, daha eksiksiz bir Amerikan hikayesi anlatmak ve Amerika’nın çeşitliliğini yansıtan bir ulusal kimlik inşa etmek için Siyahi simgelerinin restorasyonuna ve dönüşümüne yatırım yapması kritik derecede önemli” dedi. (CHL)

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi